Quantcast

V Praze testuje digitální rozhlas

| redakce | tisk

Společnost Teleko ve spolupráci s Českým rozhlasem včera zahájila v Praze zkušební digitální rozhlasové vysílání ve formátu DAB. V paketu se v MPEG-2 vysílají programy ČRo WAVE (192 kbit/s) a ČRo REGION (192 kbit/s); DAB+ (AAC): ČRo ČESKO (48 kbit/s), ČRo LEONARDO (56 kbit/s) a ČRo D-dur (64 kbit/s).

Testovací vysílání probíhá v Praze v tzv. L-bandu na kanálu LI s vyzářeným výkonem 2,5 kW. K poslechu je nutný digitální rozhlasový přijímač DAB, píše TechNet.cz.

Podobně jako televizní digitalizace přinese i rozhlasová širší nabídku stanic, zvuk v CD kvalitě, jednodušší možnost nahrávání a množství doplňkových informací. Mobilní telefony a zařízení připojených či připojitelných k nějaké síti je navíc k dispozici zpětný kanál pro interaktivní ovládání.

Digitální rozhlasové vysílání je možné terestricky zatím možné přijímat jen v rámci DVB-T sítě Českých Radiokomunikací. Legislativa a nezájem vysílatelů neumožňuje rozšířit digitální rozhl. vysílání. DAB (ale i DMB) využívají 12. televizní kanál, na kterém v řadě míst České republiky se ještě vysílá v analogové podobě.

zdroj: TechNet.cz





Reklama




Vybrané články