Quantcast

Zpravodajský HD kanál z Olympiády FTA na 26E

| Martin Vyleťal | tisk

Satelitní diváci již brzy budou moci přijímat další program ve vysokém rozlišení (HDTV). V pátek 8.8.2008 odstartuje zpravodajský HD kanál Beijing Olympics letních olympijských her z čínského Pekingu pro země arabského světa. Signál stanice bude dostupný také ve střední Evropě, včetně České republiky a Slovenska s parabolami relativně malých rozměrů.

Prostřednictvím satelitního operátora SamaCom byl včera odpoledne spuštěn promo kanál v high-definition-TV pod názvem Beijing Olympics. Kanál přináší promo HD snímky, které se týkají olympiády v Číně. Ostrý provoz eventového kanálu se očekává v pátek se zahájením Olympiády Peking 2008.

Zpravodajský HD kanál z Olympiády FTA na 26E
▲ Zpravodajský HD kanál z Olympiády FTA na 26E

Kanál Beijing Olympics HD se vysílá free-to-air na transpondéru SamaCom, na družici Badr 4 (26°E), na kmitočtu 12,169 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S, service ID 9, video PID 370, audio PID 371. Program se vysílá ve vysokém rozlišení 1920x1088 v kompresním formátu MPEG-4/AVC (H.264). Pro příjem je nutný satelitní HD set-top-box, který kompresní formát MPEG-4 podporuje, což jsou všechny novější satelitní přijímače.

Signál transpondéru poměrně dobře pokrývá střední Evropu a tak zpravodajství z Olympiády si budou moci vychutnat i satelitní diváci na území bývalé federace s parabolami od průměru cca 90 cm.

Zpravodajský HD kanál z Olympiády FTA na 26E
▲ Zpravodajský HD kanál z Olympiády FTA na 26E

Ve stejném multiplexu se vedle kanálu Beijing Olympics vysílají ve standardním rozlišení také MTV Arabia, Nickelodeon Arabia a dále také Ghiras TV a promo Al Dawloya. Dále jsou zde 2 test TV karty.

Pozice 26E je zvláště atraktivní pro Evropany. Vysílají se zde volně atraktivní filmové kanály MBC2, MBC Action, Fox Movies Channel a nejnověji MBC Persia. Vedle filmových kanálů se z této pozice vysílají i další zajímavé programy (sport, informace).





Reklama




Vybrané články