Quantcast

TV kanál BBC Alba začal testovat

| redakce | tisk

Britská veřejnoprávní korporace BBC začala testovat nový kanál pod názvem BBC Alba. Půjde o stanici určenou pro Skotsko v gaelském jazyce. Test kanál složený z barevných pruhů a textu BBC ALBA TEST 1 KHZ, -18DBFS se objevil na družici Astra 2A (28,2°E). Příjem transpondéru je možný v Česku i na Slovensku s parabolami malých rozměrů (od 60 cm).

Test BBC Alba se objevil na kmitočtu 11,954 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S, video PID 2327, audio PDI 2329. Signál není kódován. Kanál se zatím identifikuje číselně - 6736. Ve stejném multiplexu se vysílá i zpravodajský kanál BBC News pro Velkou Británii a Irsko, parlamentní kanál BBC Parliament a dále dva interaktivní kanály BBC Stream. V multiplexu je i balíček volně vysílaných rozhlasových kanálů BBC.

BBC Alba zahájí pravidelné vysílání zhruba za šest týdnů - 19. září 2008. Stanice vzniká ve spolupráci s Gaelic Media Service (GMS), která bude provoz stanice financovat.

TV kanál BBC Alba začal testovat
▲ TV kanál BBC Alba začal testovat

BBC Alba bude například vysílat některé utkání Scottish Premier League s časovým posunem (práva na živé vysílání drží vysílatel kanálu Setanta Sport). BBC Alba bude vysílat v kabelových a satelitních sítích a po dokončení přechodu na digitální pozemní vysílání zřejmě i v rámci DVB-T platformy Freeview.





Reklama




Vybrané články