Quantcast

V EU vzniká jednotný trh se satelitními službami

| redakce | tisk

Evropská komise včera zahájila soutěž na výběr poskytovatele celoevropských komunikačních služeb pomocí družic. Provozovatelé družic budou moci poprvé nabídnout služby, jako jsou vysokorychlostní datové služby, mobilní televize, pomoc při katastrofách a lékařské služby na dálku, v rámci jednotného výběrového řízení na evropské úrovni namísto 27 různých vnitrostátních systémů. Umožnilo to nové rozhodnutí EU o družicových pohyblivých službách, které vstoupilo v platnost v červenci tohoto roku.

Družicové pohyblivé systémy schopné pokrýt rozsáhlé území a dosáhnout do oblastí, kde dříve takové služby nebyly ekonomicky životaschopné. Díky novému evropskému výběrovému řízení by společnosti mohly nabízet inovativní bezdrátové služby po celé Evropě v rámci specificky vyhrazeného spektra od roku 2009.

Družicové pohyblivé služby mají ohromnou výhodu v tom, že dokážou pokrýt většinu území EU, a dostat se tak k milionům občanů EU i přes hranice. Představují zcela novou příležitost pro to, aby měl každý Evropan přístup k novým komunikačním službám, a to nejen v městských oblastech, ale také na venkově a v méně obydlených regionech,“ prohlásila Viviane Redingová, komisařka EU pro telekomunikace. „Tyto družicové služby však vyžadují značné investice, a proto potřebují jednoduché a rychlé postupy a také dlouhodobou právní jistotu. Komise tedy v úzké spolupráci s Evropským parlamentem a Radou ministrů v rekordně krátkém čase deseti měsíců stanovila jednotný postup EU pro výběr zainteresovaných provozovatelů družicových pohyblivých služeb. V současnosti v Evropě existuje jeden trh pro družicové pohyblivé služby namísto 27. Na tahu je nyní odvětví. Očekávám intenzivní soutěž provozovatelů, kteří spotřebitelům nabídnou družicové komunikační služby s dosahem od severního Švédska po jižní Španělsko. To by mohlo otevřít cestu pro vypuštění prvních družic již v průběhu roku 2009.“

Evropa je sídle tří z pěti největších světových provozovatelů družicových systémů.

zdroj: EU





Reklama




Vybrané články