Quantcast

EU: Spotřeba přístrojů ve stand by musí klesnout

| redakce | tisk

Evropská unie (EU) hodlá výrobcům elektroniky nařídit, aby upravili své výrobky tak, že jejich příkon v tzv. pohotovostním režimu bude nižší - maximálně dva watty. V současné době je spotřeba u přístrojů ve stand by režimu okolo 2 až 10 wattů. U starších spotřebičů může to být až 20 wattů.

Limity chce postupně snižovat. "Od roku 2013 se přípustná úroveň pro spotřebu energie sníží na 0,5 wattu nebo jeden watt, tedy na hodnoty, které se blíží úrovni dosažitelné pomocí nejlepších dostupných technologií," uvedla komise. Obdobný návrh již dříve představila Mezinárodní energetická agentura.

Do roku 2020 by se měla spotřeba spotřebičů ve stand by režimu poklesnout o tři čtvrtiny. S návrhem souhlasí členské země, nyní jej zkoumá Evropský parlament, píše server Novinky.cz.

Roční náklady na celodenní provoz spotřebičů v tzv. pohotovostním režimu je u televizoru cca 255,-Kč, videa 594,-Kč, satelitní soupravy 1272,-Kč a u počítače s monitorem a příslušenstvím 1061,-Kč. Tyto výpočty platí pro spotřebiče v energetické třídě A nebo B pro domácnosti, které využívají elektřinu pro běžnou spotřebu.

zdroj: Novinky.cz/ČTK





Reklama




Vybrané články