Quantcast

Francie zakázala kanály pro malé děti

| redakce | tisk

Francouzský mediální regulátor Conseil supérieur de l?audiovisuel (CSA) zakázal vysílání pořadů pro děti do věku tří let. Toto rozhodnutí se dotkne především stanic jako Baby TV nebo BabyFirstTV, které jsou běžně dostupné ve francouzských kabelových sítích.

V červnu francouzský ministr kultury a komunikace Christine Albanel upozornil rodiče o negativním vlivu dětských kanálů, které vysílají po celý den. V interview je nazval "nebezpečné" a vyzval rodiče, aby takové stanice a pořady nevyužívali k útěše dětí. Záměrem akce je chránit děti před možným zpomalením jejich vývoje, informovala CSA.

Baby TV a BabyFirstTV nejsou francouzské kanály a to by mohlo povzbudit k boji na základě směrnice Televize bez hranic, která umožňuje kanály, které obdržely licenci v některém z členských států vysílat své programy do okolních členských zemí v Evropě. Například některé skandinávské země zakázaly vysílání reklamy zaměřené na děti a to mělo vliv na většinu místních kanálů, které nyní vysílají s britskou licencí.

Paradoxem je, že pořady jako Teletubbies, které jsou určeny pro nejmenší děti, se musí vysílat s upozorněním na nevhodnost pořadu pro děti do věku tří let.

Sledování televize má negativní vliv na vývoj dětí do tří let a přináší řadu rizik, podporu pasivity, pomalého mluvení, problémy se spánkem a koncentrací, stejně jako závislost na obrazovku. Píše ve svém stanovisku francouzský regulátor CSA. S tamním regulátorem nesouhlasí zástupce BabyFirstTV a uvádí, že vysílání je podrobeno pečlivému přezkoumání a zajištění pozitiva a vzdělávání.

zdroj: satkurier.pl,rapidTVnews





Reklama




Vybrané články