Quantcast

RRTV bude mít větší rozpočet

| redakce | tisk

Rozpočet Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se v příštím roce zvýší na 63,5 milionu korun, tedy zhruba o 2,5 milionu. Ve srovnání s letošním rokem jde o navýšení o 4,2 procenta. Zvýšení je podle vedoucího Úřadu RRTV Petra Bartoše kvůli nárůstu počtu zaměstnanců o pět.

"Původně rada požadovala zvýšení počtu zaměstnanců o deset z důvodu neustálého nárůstu počtu provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání a s tím souvisejícího množství administrativy a nutnosti monitorovat stále větší rozsah vysílání," uvedl ČTK Bartoš.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v minulosti zjistil zásadní nedostatky v hospodaření rady. Dospěl k závěru, že závěrka neposkytla věrný obraz o hospodaření rady, jak ji ukládá zákon. Nesrovnalosti v účetnictví RRTV se týkaly částek ve výšil desítek milionů korun. Podle Františka Dohnala, prezidenta NKÚ, nedávno na ČT24 uvedl, že účetnictví bylo v podstatě v troskách. Na počátku tisíciletí se o účetnictví v RRTV podle Dohnala téměř nikdo nestaral.

Rada podle poslanců ze sněmovního kontrolního výboru porušila hned tři zákony: zákon o účetnictví, rozpočtových pravidlech a o finanční kontrole ve veřejné správě. Úřad RRTV posléze předložil vládě návrhy, jak dát účetnictví do pořádku. Vláda návrh schválila před měsícem.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články