Quantcast

Thor 2 opět v provozu. Tentokrát na nové pozici

| Martin Vyleťal | tisk

Skandinávská družice Thor 2 satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting je opět v provozu. Družice, která byla nedávno přesunuta z pozice 0,8°W na 5°E, opět šíří první testovací program. Signál je možné přijímat na území České republiky a Slovenska.

Na satelitu Thor 2 je aktivní transpondér číslo 2, na kmitočtu 11,227 GHz, polarizace horizontální, se symbol rate 23145, FEC 3/4, DVB-S. V rámci paketu je vysílán (zatím?) jediný promo kanál Sirius Channel s identifikací Siriuschannel Th2. Program se vysílá na parametrech service ID 400, video PID 5081, audio PID 5082, free-to-air. Upozornění: parametry příjmu se mohou měnit v závislosti na probíhajících testech.

Thor 2 dříve sloužil na pozici 0,8°W. Po vynesení a úspěšném uvedení satelitu Thor 5 do provozu našla starší družice své uplatnění na nové orbitální pozici kolem 5°E, kde slouží satelit Sirius 4 a jako rezerva je zde družice Sirius 3.

O konkrétním využití Thor 2 na 5°E zatím nejsou žádné informace. Satelitní operátor SES Sirius v červenci podepsal kontrakt s Telenorem na dlouhodobé využívání družice Thor 2. Satelit má celkem 15 transpondérů v Ku pásmu a může sloužit v pásmu 11,2 až 11,5 GHz.

zdroj: flysat





Reklama




Vybrané články