Quantcast

ČT k problémům s multiplexem A v Praze a okolí

| Martin Vyleťal | tisk

Od soboty 13. září 2008 zpozorovala řada domácností v Praze a okolí několik dní trvající problémy s příjmem digitálního zemského vysílání (DVB-T) multiplexu A (K25), který provozuje společnost České Radiokomunikace. Paket s programy ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT24, TV Nova a programů Českého rozhlasu se přesunul na několik týdnů z vysílače Praha Žižkov na dočasné stanoviště Strahov. Vedle změny kóty se změnila i polarizace na vertikální.

Server parabola.cz požádal Českou televizi (ČT), největšího zákazníka ČRa o stanovisko k problémům s příjmem digitálního vysílání, které byly eliminovány znovuzapojením žižkovského vysílače z náhradních antén a navíc s omezeným výkonem.

"Česká televize je provozovatelem multiplexu veřejné služby. Oproti tomu Česká televize (ČT) není provozovatelem přechodného multiplexu A - tento provozuje akciová společnost České Radiokomunikace (ČRa). Veškeré technické aspekty vysílání této digitální sítě jsou tedy záležitostí výhradně ČRa a ČT do nich nikterak nemůže zasahovat," popsal serveru parabola.cz Štepán Janda z tiskového útvaru ČT.

"Česká televize jako odběratel vysílacích služeb přechodného multiplexu A tedy nerealizovala změnu polarizace DVB-T vysílání při sobotním přesunu městského vysílače ze stanoviště Žižkov na Strahov. ČT stav po změně 13. září 2008 registrovala, jak díky vlastnímu monitoringu, tak i prostřednictvím zpětné vazby Pražanů, kteří se obraceli na Divácké centrum ČT. Na základě těchto informací pak Česká televize upozornila provozovatele přechodného multiplexu A, aby obtíže neprodleně řešil. České Radiokomunikace následně 16. září 2008 opět spustily digitální pozemní vysílání přechodného mutliplexu A ze žižkovské věže," dodal Štěpán Janda z ČT.





Reklama




Vybrané články