Quantcast

Britská Five volně na Astře 2D

| redakce | tisk

Britská privátní televize Five vstupuje do satelitní platformy Freesat, společného projektu BBC a ITV. Kanál Five začal vysílat free-to-air na satelitu Astra 2D na orbitální pozici 28,2°E a umožnil všem divákům v Británii neplacený přístup k satelitnímu signálu stanice.

Televize Five byla doposud dostupná jen s přístupovou kartou Sky Digital v systému NDS Videoguard. Ostatní hlavní programy jako BBC, ITV či Channel 4 již delší dobu vysílají přes satelit volně, bez kódování. Kanál Five nechce zůstat pozadu. Bohužel, na satelitu Astra je FTA pouze hlavní kanál. Ostatní tématické stanice provozovatele Five US, Five US +1, Fiver a Fiver +1 jsou nadále šířeny kódovaně.

Five najde divák na transpondéru BBC, na satelitu Astra 2D (28,2°E), na kmitočtu 10,773 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S zatím jen pod označením (identifikací) 6335, což znamená, že program se zatím vysílá v testovacím režimu.

Volný satelitní signál Five mohou naladit diváci na britských ostrovech s parabolami o průměru okolo 60 cm. Bohužel, footprint této družice není příznivý v regionu střední a východní Evropy, takže pro příjem je na našem území nutné počítat s parabolou o průměru cca 150 až 240 cm.

zdroj: DF





Reklama




Vybrané články