Quantcast

Cyfrowy Polsat šíří vlastní signál TVN

| redakce | tiskobrázek k článku: Cyfrowy Polsat šíří vlastní signál TVN

Největší polská satelitní pay-tv platforma Cyfrowy Polsat začala na jednom ze svých transpondérů na satelitu Hot Bird 8 (13°E) šířit vlastní signál polské komerční stanice TVN. Na set top boxech operátora platformy byl již nahrazen původní distribuční signál TVN.

TVN se v distribuční kvalitě - tedy plném rozlišení 720x576 ve velmi dobré obrazové i zvukové kvalitě (včetně AC3), teletextu a EPG vysílá na družici Hot Bird 7A (13°E), na kmitočtu 11,393 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. Tento signál doposud využívala platforma Cyfrowy Polsat (CP). Provozovatel se ale nedohodl na podmínkách ohledně pokračování distribuce TVN v roce 2009 a vše směřuje k tomu, že koncem roku nebude mít CP k dispozici distribuční signál všech programů TVN. Platforma CP se proto rozhodla situaci rychle řešit a na satelit Hot Bird 8 (13°E, freq. 12,188 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4) umístila vlastní verzi TVN, kterou přijímá z místního pozemního vysílače. Obrazová i zvuková kvalita je ale horší.

Provozovatel kanálů TVN, který vlastní přes ITI Neovision konkurenční platformu N, měl zájem do své platformy N získat programy Polsat vzájemnou výměnou za stanice TVN poměrem 1:1. Cílem akce bylo dostat programy Polsat do paketu N. Provozovatel CP ale zřejmě nemá zájem poskytovat konkurenčním satelitním službám signály svých programů Polsat a proto se rozhodl vysílat vlastní verzi signálu TVN na satelitu. Vypadá to zatím tak, že abonenti CP nebudou mít od roku 2009 k dispozici programy TVN (vyjma hlavního programu TVN) a tratí na tom paket N a provozovatel stanic TVN, který přijde o diváky díky nedohodě s konkurencí.

Podle oficiálního vyjádření CP je důvodem spuštění vlastní distribuce TVN havárie na uplinku TVN.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články