Quantcast

Francie: Internet ze satelitu za 35 euro měsíčně

| redakce | tisk

Společnosti Numéo a Sat2Way začnou nabízet ve Francii širokopásmový přístup na internet za 35 euro měsíčně. Nová iniciativa je součástí plánu Digital France 2012, který byl představen francouzskou vládou v říjnu 2008, a počítá, že všechny francouzské domácnosti budou mít k 1.1.2010 přístup k rychlému internetu bez ohledu na místo.

Satelitní širokopásmové řešení bude pro obě společnosti dodávat Eutelsat. Služba bude založena na Tooway, která umožňuje stahovat data (download) ze satelitu až rychlostí 2 Mbit/s a posílat požadavky (upload) až do rychlosti 384 kbit/s. Pro přístup k Tooway budou zákazníci potřebovat satelitní parabolu a modem. Příslušenství budou dodávat společnosti Numéo a Sat2Way.

Satelitní Tooway pracuje na principu obousměrného přenosu dat, takže domácnosti nepotřebují žádný zpětný kanál jako je telefonní linka či jiný druh přístupu k internetu. Tooway plně nahrazuje přístup na internet přes ADSL v oblastech, které nejsou či nebudou nabízet rychlý internet DSL.

Služba poskytuje také kompletní služby, včetně antiviru a antispamu a také umožňují vybudovat triple play služby kombinace přístupu na internet, VOIP a IPTV.

Tooway již nabízejí společnosti Swisscom (Švýcarsko), Fastweb (Itálie) a Telecable a Distecable (Španělsko).

Satelitní internet Tooway v současnosti využívá kapacitu v Ka pásmu na družici Hot Bird 6 (13°E). Satelitní operátor Eutelsat v současnosti buduje novou infrastrukturu, která počítá s dalším rozšířením služby v Ka pásmu prostřednictvím satelitu, který je známý zatím pod pracovním názvem Ka-Sat. Ten bude pracovat jen v Ka pásmu a poslouží plně k přenosu dat na pozici 13°E.





Reklama




Vybrané články