Quantcast

Kódované pořady RAI neuvidí abonenti Sky Italia

| Martin Vyleťal | tisk

Italská veřejnoprávní RAI vypověděla smlouvu s provozovatelem placené satelitní DTH platformy Sky Italia (Hot Bird, 13°E) na používání kódovacího systému NDS Videoguard u jejich distribučních satelitních signálů. Stalo se tak šest měsíců před vypršením platnosti stávající smlouvy.

Od konce července letošního roku nebudou kódované pořady stanic RAI Uno, RAI Due a RAI Tre na satelitu Hot Bird (13°E, freq. 11,766 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3) dostupné pro zákazníky platformy Sky Italia. Diváci této platformy neuvidí některé filmy a sportovní přenosy, které RAI musí z důvodu omezení vysílacích práv na satelitu kódovat.

Rozhodnutí RAI souvisí se zahájením spolupráce s komerčním vysílatelem Mediaset se zájmem změnit dominantní pozici Sky Italia na italském digitálním TV trhu. RAI a Mediaset spolu s Telecom Italia Media pracují na spuštění vlastní satelitní DTH platformy pod názvem Tivu, která bude nezávisle pracovat na paketu Sky Italia. Podle prezidenta italského regulátora médií AgCom, Corrada Calabra, Tivu odstartuje v září letošního roku po zhodnocení antimonopolními úřady a AgCom.

RAI již zřídila pracovní skupinu v čele s náměstkem generálního ředitele Giancarlo Leone, který se bude starat o spuštění platformy Tivu.

Rozhodnutí odpojit kódovací systém NDS od programů RAI je velmi nečekaný krok. RAI tak přichází o mnoho satelitních diváků a zároveň provozovatel Sky Italia zřejmě bude muset řešit vzniklou situaci. Je proto možné, že Sky Italia zahájí vlastní distribuci stanic RAI Uno, RAI Due a RAI Tre na některém z vlastních transpondérů.

zdroj: advanced television





Reklama




Vybrané články