Quantcast

RSCC jedná o pronájmu Eutelsat W1

| redakce | tisk

Ruský satelitní operátor RSCC má nadále s telekomunikačním satelitem Express AM2 na pozici 80 st. východně technické problémy. Během dnešního odpoledne by měl být obnoven veškerý provoz v C i Ku pásmu na této družici. Není ale jisté, zda družice bude ještě schopna zajistit distribuci všech služeb.

Express AM2 pracuje na pozici 80°E v C i Ku pásmu a je součástí ruského kosmického federálního programu - zajišťuje přenos programů národní televize a placeného vysílání pro západní a střední část Ruska.

RSCC z důvodu kritického stavu flotily satelitů řady Express zintenzívnil vyjednávání s francouzským satelitním operátorem Eutelsat ohledně možnosti pronájmu satelitu Eutelsat W1. Ten doposud slouží na pozici 10°E a bude během několika týdnů volný pokud se 28.3.2009 podaří dopravit na oběžnou dráhu satelit Eutelsat W2A, který jej nahradí. Jde ale o částečné řešení stávající situace. Eutelsat W1 má transpondéry jen v Ku pásmu. Kapacitu v C pásmu na 80°E může zajistit např. Express MD1, který na této pozici testuje.

Technické problémy měla nedávno také družice Express AM1 na 40°E.

zdroj: tele-sat.info





Reklama




Vybrané články