Quantcast

Na 80E nebude Eutelsat W1. Zamíří sem zřejmě Sesat

| redakce | tisk

Evropský satelitní operátor se rozhodl změnit původní plány. Družice Eutelsat W1 nebude v následujících měsících sloužit na orbitální pozici 80°E. Ruský satelitní operátor RSCC může jako náhradu dostat Eutelsat Sesat.

Eutelsat Sesat aktuálně slouží na pozici 36°E a bude zde v provozu do doby vynesení a nahrazení satelitem Eutelsat W7 ve druhé polovině letošního roku. Pak bude Sesat volný a může sloužit na pozici 80°E jako náhrada za problematický satelit Express AM2.

Na konci loňského roku došlo k rozhodnutí přesunout pod ruského satelitního operátora RSCC dva satelity Eutelsat W2 a Sesat. Po ztracení satelitu Eutelsat W2M bylo rozhodnuto, že služby za Express AM2 v Ku pásmu převezme Eutelsat W1. Toto rozhodnutí bylo potvrzeno na nejvyšší státní úrovni. Státní komise pro rádiové frekvence (GKRCH) se rozhodla vyčlenit kmitočty pro tyto potřeby, připomíná ComNews.ru.

Po rozhodnutí Eutelsatu nezařadit Eutelsat W2M do flotily svých satelitů se operátor potýkal s problémy zajištění kontinuity služeb na svých klíčových orbitálních pozicích v Evropě.

Satelit Eutelsat Sesat zhotovila společnost Alcatel Alenia Space (Thales Alenia Space). Družice byla vynesena v roce 2000. Kapacita Sesatu je 18 transpondérů, které mají fixní a široký svazek. Sesat plně vyhovuje potřebám na 80°E do vynesení Express AM4 v roce 2011.

Zatím není jasné, zda Eutelsat Sesat bude schopný pokrýt významnou část Ruska a nástupnických států Sovětského svazu tak jako Express AM2, upozorňuje ComNews. Oficiálně zatím přesun Eutelsat Sesat na 80E nebyl potvrzen.





Reklama




Vybrané články