Quantcast

Satelit Express MD1 zahájil komerční provoz

| redakce | tisk

Nový malý ruský telekomunikační satelit Express MD1 zahájil ve čtvrtek 29.4.2009 svůj pravidelný provoz. Přes novou družici je šířen první DVB-S multiplex s ruskými národními programy. Většina z nich je ale zakódována.

První paket na Express MD1 (80°E) se vysílá na kmitočtu 3,625 GHz, polarizace pravotočivá, SR 33483, FEC 7/8, DVB-S. V paketu jsou šířeny programy Pervyj kanal (+6h) a (+8h) /CA Rosscrypt/, Telekanal Rossija (+6h) a (+8h) /CA BISS/ a volný program Kultura Telekanal (+7h) a dále 4 FTA rozhlasové programy. Tentýž paket se vysílal na kmitočtu 3,525 GHz, pol. R ze satelitu Express AM2 na stejné pozici, který zde ukončil šíření. Došlo tedy k přesunu multiplexu z jednoho satelitu na druhý.

Express MD1 částečně řeší problém pozice 80°E, kdy původní družice Express AM2 není technicky schopna dále zajišťovat bezproblémový provoz. Express MD1 má pouze 8 transpondérů v C pásmu a jeden v L pásmu. Kapacitu za AM2 v Ku pásmu by měl převzít některý ze satelitů Eutelsatu - původně se počítalo s Eutelsat W1. Nyní se uvažuje o jiné družici - Eutelsat Sesat, která nyní pracuje na 36°E do vynesení satelitu Eutelsat W7.

zdroj: sat-digest.com + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články