Quantcast

Tvrdá rána pro ČT: Musí zaplatit 300 milionů

| redakce | tisk

Česká televize (ČT) musí do konce příštího týdne ve svém rozpočtu najít více než tři sta milionů korun. Kontrola finančního úřadu (FÚ) došla k závěru, že veřejnoprávní médium nezaplatilo daně z koncesionářských poplatků a na Kavčí hory poslal platební výměr.

Informaci přinesly Hospodářské noviny, které upozorňují, že pro ČT nejde o zanedbatelnou částku. Jedná se o 5 procent ročního rozpočtu. Za tuto sumu může například vyrobit 600 hodin vlastních pořadů.

ČT již od poloviny loňského roku tušila, že bude muset zaplatit a proto začala šetřit, kde se dalo. Začala rušit i některé pořady a rozpracované cykly. Ladislav Šticha, mluvčí ČT, ale popřel, že úsporné opatření souviselo s hrozící pokutou. Televize se proti výměru hodlá odvolat.

O platebním výměnu se ČT dozvěděla včera, kdy se měl rozběhnout konkurz na nového generálního ředitele. Volba byla ale odložena a podle dostupných informací HN nesouviselo s výsledkem kontroly FÚ. Změnu účtování koncesionářských poplatků v roce 2004 prosadil František Lambert. Ten již v ČT není kvůli členství v Lidových milicích.

zdroj: HN





Reklama




Vybrané články