Quantcast

ČT musí šetřit. Docházejí ji peníze

| redakce | tisk

České televizi (ČT) hrozí, že ji do dvou let dojdou peníze a veřejnoprávní médium bude muset výrazně šetřit a propouštět. ČT pracuje roky s vyrovnaným rozpočtem. Management ČT ale očekává, že televizi teprve problémy s financováním čekají.

Píší Hospodářské Noviny (HN). "Bodem zlomu, kdy se začnou čerpat peníze, které má televize stranou ve fondu televizních poplatků, je přelom let 2010 a 2011. Mezi roky 2013 a 2014 bude fond prázdný," řekl pro HN obchodní ředitel ČT Robert Kvapil.

ČT musí do konce tohoto týdne zaplatit daňový nedoplatek 300 milionů korun, z toho je 40 milionů pokuta.

Problémy ČT teprve čekají. Televize musí léta platit poplatky za distribuci analogových i digitálních terestrických TV vysílačů. Náklady dále zvyšují i rostoucí ceny energií, práce a inflace. V letošním roce byly výdaje ČT omezeny o 30 milionů korun. Rozpočet pro letošní rok je rekordně vysoký 7,3 miliardy Kč.

Televize za Janečka neustále nabírala nové zaměstnance a v případě hledání úspor bude muset dojít k propouštění. V polovině června bude hotov personální audit.

Hospodaření ČT je tématem i všech 18 kandidátů na post generálního ředitele. Všichni slibují šetření. Janeček i propouštění.

zdroj: Hospodářské noviny





Reklama




Vybrané články