Quantcast

SME: Tendr na DVB-T je údajně zmanipulovaný

| redakce | tisk

Tendr na nastupující digitální terestrické vysílání (DVB-T) je údajně zmanipulovaný. Píše o tom deník SME, který přináší tvrzení bývalého šéda Telekomunikačního úřadu Branislava Máčaja. Tvrdí, že tendr je šitý na míru jednomu z uchazečů - společnosti Towercom, za kterou stojí finanční skupina J&T.

J&T již na Slovensku vlastní komerční TV JOJ a JOJ PLUS a neměla by být ze zákona majetkově anebo personálně propojená s provozovatelem digitálního vysílání, píše SME.

Máčaj sice jasný důkaz o propojení nemá, problematiku digitalizace řešil s lidmi z J&T a jejich lobisty. Řeč nebyla o televizi JOJ ale přímo o společnosti Towercom. "Natvrdo mi říkali, že vlastní Towercom," uvedl Máčaj. Proti tomu se opakovaně ohrazuje J&T.

O blízkosti J&T a Towercomu, bývalých Radiokomunikací, naznačuje i výpis ze sbírky listin firmy TRI R (dnešní Towercom). Na konci roku 2007 byla 100% akcionářem společnost Hampden Investments Limited registrovaná v Anglii.

Bývalý šéf TÚ Máčaj tvrdí, že úřad nemá příliš mnoho možností, jak ověřit, zda uchazeč je propojení s televizí.

Tendr je i o tom, kdo bude mít příjmy z vysílání a jaká se použije vysílací technologie. Na tom závisí i to, zda se na trh dostanou i další televize.





Reklama




Vybrané články