Quantcast

Česko vyhrálo arbitráž s EMV kvůli TV3

| redakce | tiskobrázek k článku: Česko vyhrálo arbitráž s EMV kvůli TV3

Česká republika vyhrála arbitráž o dvě miliardy korun se společností European Media Ventures (EMV), která se s ČR soudila kvůli zaniklé TV3. O výsledku sporu dnes informovalo ministerstvo financí.

"Investor v této kauze vycházel ze závěrů typově obdobné arbitráže ve věci TV Nova (CME), kterou ČR prohrála a platila náhradu škody. Pro dosažení úspěchu v této kauze bylo klíčové zásadním způsobem změnit nazírání arbitrů na chování České republiky vůči investorům v tomto odvětví, což se ministerstvu financí podařilo," okomentoval rozhodnutí arbitrážního tribunálu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Arbitráž začala v srpnu 2005. Spory kolem regionální TV3 ale trvají déle. Televizní licenci na TV3 získal Martin Kindernay, kterému ji v letech 2000 a 2001 při rozjezdu pomáhala financovat EMV. Investor chtěl, aby licenci převedl na lucemburskou společnost KTV, kterou sice formálně Kindernay vlastnil, ale ovládala ji právě EMV. Převod licence tehdy zamítla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Český regulátor později souhlasil s převodem licence na společnost RTV Galaxie, kterou zpočátku vlastnil Kindernay a později ji prodal GES Media Holding. Na základě licence pak vznikly nové regionální programy TV Praha a TV Hradec Králové. Obě stanice v polovině července 2005 kvůli finančním ztrátám ukončily vysílání a Kindernay vrátil licence.

zdroj: MF/Novinky.cz/ČTK





Reklama




Vybrané články