Quantcast

Klávesnice (nejen) pro Dreambox

| Tisk

Klávesnice (nejen) pro DreamboxUživatelé multimediálních přístrojů Dreambox se dočkali. Na našem trhu se konečně objevila dlouho očekávaná klávesnice pro Dreambox pod značkou Spectrum. Pojďme si ji aspoň stručně představit. Bohužel, díky velkému zájmu uživatelů Dreambox byla první zásilka klávesnic brzy vyprodána a nám se nepodařilo včas zajistit vzorek na praktický test. Další zásilka klávesnic pro DB bude na českém trhu v příštím týdnu, od 25.8.04. Praktické zkušenosti mohou předat současní majitelé klávesnic pod tímto článkem, další i naše praktické zkušenosti můžete očekávat v brzké době.

Spectrum je hybridní bezdrátové klávesnicové dálkové ovládání (dále jen klávesnice). Díky klávesnici máme přístup například na internet přes TV ale také i ovládání všech typů televizorů, VCR a kabelových a satelitních set top boxů, které jsou v současnosti na trhu.

Před prvním použitím musíme - podobně jako u universálního dálkového ovládání - "naučit" klávesnici na zařízení, které budeme používat. Celý proces je popsán v manuálu klávesnice. Klávesnice je napájena 3 AA bateriemi. Pokud jsou vloženy do klávesnice správně, LED dioda jednou blikne, pokud jsou baterie již slabé, LED 4x problikne. Poté je nutné baterie co nejdříve vyměnit, nepřijdeme tak o naše kompletní nastavení.

A jaké klávesy najdeme na QWERTY klávesnici Spectrum? Vedle standardních kláves najdeme po levé straně tlačítka Bouquets, CH +/-, Volume +/-, pravé tlačítko myši, mute, levé tlačítko myši, AV Vstup, OK, -/--. Na přední části klávesnice je klávesa pro zapnutí/vypnutí klávesnice, Setup (nastavení), 4 tlačítka pro přepínání přístrojů (DREAM, TV, VCR, SAT), dále pak LED dioda (blikáním signalizuje, že klávesnice pracuje a vysílá signály jednotlivých zařízení), TEXT (teletext) a multifunkční tlačítka. V další řadě nalezneme mj. tlačítka pro přehrávání a záznam televizních a rozhlasových programů. Je to obdoba tlačítek, které nalezneme na standardním dálkovém ovládání Dreamboxu. Po pravé straně je mouse pad, dále pak 4 tlačítka Info, Menu, Audio a Video.

Uživatelé klávesnice mohou používat tzv. makra. Pro ně jsou vyhrazena tlačítka M1 a M2. K čemu makra slouží? Představte si, že často používáte stejný sled tlačítek, než se dostanete k menu/ nabídce/ programu, který preferujete. Tuto cestu Vám může zjednodušit makro instrukce, kterou si můžete jednoduše naprogramovat. Místo max. 15 stisknutí jakýchkoliv kláves můžete vše učinit jedinou naprogramovanou klávesou. Možností použítí je plno. Příklady využití najdete v manuálu klávesnice.

ZÁVĚR


Klávesnice Spectrum umožňuje ovládat až tři různá zařízení - např. televizor, videorecordér, DVD přehrávač, kabelový či satelitní set top box. Především však zjednodušuje obsluhu přístroje Dreambox. Spektrum jako bezdrátové klávesnicové dálkové ovládání potřebuje ke svému provozu 3 AA alkalické baterie. Klávesnici můžeme na našem trhu pořídit za cca 3000,-Kč. Další praktické zkušenosti s klávesnicí mohou být námětem pro vaše reakce pod tímto článkem.

Informace použity z materiálů Spectrum, foto www.omko.cz.

redakce





Reklama




Vybrané články