Quantcast

Satelit Astra 1M dodá EADS Astrium

| Tisk

logoSpolečnost SES Astra, která je spoučástí společnosti SES Global, dnes oznámila, že uzavřela kontrakt s evropským výrobcem EADS Astrium na dodávku nového satelitu Astra 1M. EADS Astrium navrhne a vyrobí satelit a dodá jej společnosti SES Astra. Evropské firmy dodají většinu součástí a technologie pro Astru 1M. Družice bude poskytovat televizní a rozhlasové programy včetně vysílání HDTV a další rozšíření audiovizuální a širokopásmové služby.

Astra 1M bude zaparkována na pozici 19,2 st. východně, tj. na evropskou pozici satelitů Astra a bude poskytovat plno podporu a ochranu SES Astra po posílení pozice 28,2 st. východně pro služby britského a irského trhu. Astra 1M totiž umožní přesunout stávající satelit Astra 2C z pozice 19,2 st. vých. na pozici 28,2°E. V době přesunu 2C bude evropská pozice 19,2°E mít v provozu dvě nové družice Astra 1KR a Astra 1L.

Tato strategie poskytne další kapacitu po velmi silný britský a irský trh a umožní spuštění plánovaných HDTV služeb. Tato optimalizovaná konfigurace flotily satelitů poskytne dále 8 transpondérů pro africký trh.

EADS Astrium vyrobí družici Astra 1M na bázi platformy Eurostar E3000, nejnovější verze série Eurostar, zatímco první ze série byla družice Astra 2B, která byla vynesena v září 2000.

Astra 1M bude disponovat kapacitou 36 transpondéry v prvních pěti letech provozu. Po této době bude možné používat 32 transpondérů v FSS a BSS kmitočtovém pásmu. Astra 1M svým signálem pokryje celou Evropu. 150 Wattů TWTA (Travelling Wave Tube Amplifiers) bude poskytovat dostatečný výkon pro příjem na malé paraboly uvnitř hlavní zóny pokrytí signálem.

Astra 1M bude konstruována pro provoz na minimálně 15 let. Satelit bude vážit 5300 kg. Družice bude připravena pro vynesení libovolnou nosnou raketou. Tu vybere SES Astra až později.

"Těšíme se na spolupráci s EADS Astrium na misi Astra 1M a pokračování naší úspěšné spolupráce, která byla zahájena u Astry 2B", řekl Ferdinand Kayser, prezident a CEO SES Astra.

Antoine Bouvier, CEO EADS Astrium, uvedl: “Jsme potěšeni, že SES Astra si opět objednala satelit u EADS Astrium. Jejich rozhodnutí k výběru satelitu na bázi E3000 potvrzuje jejich důvěru ve spolehlivosti Eurostaru a naší schopností. Jsme přesvědčeni, že tento kontrakt přinese novou fázi spolupráce se SES Astra, předním světovým operátorem a globálně uznávaný pro technoické možnosti".

Astra 1M v datech:

Družice na bázi: E3000
Rozměry: 4m x 2,4m x 2,9m
Hmotnost: 5,3 tun


Výkon na konci životnosti: 10 kW
Očekávaná životnost: minimálně 15 let
Orbitální pozice: 19,2°E
Kmitočtová pásma: D (10,7 až 10,95 GHz), B (11,45 až 11,7 GHz), E a F (11,7 až 12,5 GHz)
Počet transpondérů: 32
Výstupní TWTA: 150 Wattů
Pokrytí: Evropa
Šířka pásma: 26 MHz (FSS pásmo) a 33 MHz (BSS pásmo)

redakce





Reklama




Vybrané články