Quantcast

Evropa pomalu zavádí digitální vysílání

| Tisk

logoV Evropě se jen pozvolna zavádí digitální vysílání. Vyplývá to z poslední studie společnosti Informa Telecoms & Media. Příjem digitální televize bude mít v roce 2010 méně lidí než se původně očekávalo. Podle aktuální prognózy bude za 5 let přijímat digitální signály 99,4 mln. domácností v Evropě, tedy 65 procent všech domácností v Evropské unii.

Z výstupu Informa Telecoms & Media dále vyplývá, že proces digitalizace v Evropě pokračuje pomaleji. Většina zemí Evropské unie (EU) chce ukončit stávající analogové vysílání před koncem tohoto desetiletí či začátkem následujícího.

Velká Británie, původní lídr v zavádění digitálního vysílání, odpojí dosavadní analogové vysílače nejdříve v roce 2012, což je datum, které doporučila EK. V současné době se stále častěji hovoří o možnosti posunutí termínu na rok 2015.

V roce 2005 přijímá programy z digitální televize 25% obyvatel EU. Až 26 procent z nich sleduje programy z digitální kabelové sítě (DVB-C), dalších 20% přijímá programy ze satelitu a jen 13 procent z digitálních pozemních vysílačů (DVB-T). V nejbližších letech se očekává dynamický rozvoj IPTV.

V České republice jsme se zaváděním digitální pozemní televize na samotném počátku. DVB-T se u nás probíhá v rámci experimentu, který už funguje od roku 2000. Na území Prahy a středních Čech jej testují společnosti České Radiokomunikace (ČRa) a Czech Digital Group (CDG). Ve druhé polovině loňského roku se k testům přidal i Český Telecom, který několik měsíců vysílal v Praze a v Brně. Start plného provozu je stále v nedohlednu. ČTÚ udělil třem uvedeným firmám licenci na provozování multiplexů, RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) vyhlásila tendr na digitální licence, proběhlo veřejné slyšení a nyní pravděpodobně budeme čekat na zákon, který určí "pravidla hry" v digitálním vysílání. Nezodpovězenou otázkou zůstává: Kdy se dočkáme řádného startu DVB-T u nás? Pokud se bude čekat na příslušnou novelu, budeme čekat více jak 1 rok za předpokladu, že budou licence v dohledné době uděleny.



Se zaváděním digitalizace jsme na tom lépe na satelitech. Od roku 1997 je v provozu česká platforma Czech Link, v roce 2002 začala na Slovensku tamní obdoba Slovak Link. V roce 2000 odstartovala středoevropská platforma UPC Direct. Nadále vznikají nové satelitní platformy a proto lze říci, že v oblasti satelitního vysílání došlo k zavádění digitalizace poměrně brzo.

dle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články