Quantcast

Novinky TV JOJ: Teletext a PDC

| Tisk

logoSystém Phoebe Neo, který obsahuje teletext 1.5 generace (WST), VPS – signál pro řízení videorekorderů a WSS – signál pro ovládání obrazu (4:3 16:9) byl v testovacím provozu spuštěn na TV Joj. Součástí dodávky je i převodník do SDI digitálního signálu.

Novinkou systému je vysílání PDC kódu v teletextu. PDC (programme delivery control) je původní systém pro ovládání videorekorderů (nahrávání na přání), který byl dočasně vytlačen zejména v německy mluvících zemích a v Československu méně vhodným signálem VPS. VPS je však na ústupu a stejně jako televize Joj plánuje jeho postupné nahrazení signálem PDC i Česká a Slovenská televize.

Provozovatelem teletextu na TV Joj bude slovenská firma Systém Pro Media, která bude mít na starosti zejména obsah. Ten by měl zahrnovat nejen klasické zpravodajství z domova a ze světa, ale i sport, program televize, inzerci a interaktivní zábavu.

Uvedení služeb do ostrého provozu záleží na provozovateli avšak lze předpokládat již září tohoto roku. V českých zemích naladíte příjem TV Joj na satelitu Astra 3A:

Frekvence (downlink): 12,565 GHz
Polarizace: H (horizontální)
SR: 27500 Ms/s


FEC: 2/3

Firma Saturn-Toya s.r.o. byla založena roku 1992. Hlavní aktivitou společnosti je především komplexní řešení vkládaní dat do TV signálu. Jedná se zejména o teletext, VPS a WSS. Systém se prodává pod komerčním názvem PHOEBE NEO. Systémy Phoebe byly dodány pro takové stanice jako jsou například ČT1, ČT2, ČT24, Prima, Nova, STV1, STV2, TA3, TV Joj a mnoho dalších kabelových operátorů a privátních TV okruhů.

Ing. Jan Šritter





Reklama




Vybrané články