Quantcast

Novinky na satelitech v září

| Tisk

Nezadržitelně se blíží podzim a s ním i tradiční boj o diváky. Řada broadcasterů připravila na devátý měsíc roku 2005 řadu nových stanic, které rozšíří stávající placené balíky programů. Objeví se i celá řada FTA stanic, které i nadále jsou mezi fanoušky satelitní televize a rádia stále žádané.

Přinášíme Vám seznam programů a paketů, které odstartují v průběhu září 2005. I přes oznámený start programů může dojít v řadě případě k řadě potížím, které mohou start stanic oddálit. Proto do zahájení stanic považujte následující informace jako orientační a ukázku toho, na co se můžeme těšit.

Premiere International
Již 1.září spustí provozovatel německé platformy Premiere balík programů Premiere International. Paket se bude vysílat ze satelitu Astra 3A (23,5°E) a nikoliv na pozici 19,2°E. Bude obsahovat vybrané italské, turecké a ruské stanice. Řadu z nich není možné najít volně na žádném satelitu, proto může být pro cizince v Německu důležitým zdrojem příjmu stanic. Předplatné za Premiere se bude pohybovat od 4 do 20 euro měsíčně. Více informací jsme přinesli již koncem května .

Sky Digital
Brtiská digitální satelitní platforma Sky Digital (Astra 2A/2B/2D a Eurobird-1) očekává start několika nových programů. Některé z nich budou vysílat volně. Již 5.září odstartuje nový nákupní kanál Star Bazaar. Půjde o další teleshoppingový kanál a v pořadí druhý asijský. Další asijský nabídkový program odstartuje 19.9.2005. Půjde o Apna Bazaar. Obě stanice mají vysílat FTA (volně).

Dne 1.9.2005 odstartuje první britský kanál věnovaný gayům - Faze TV. Signál bude zakódován systémem Videoguard a stanice se stane součástí programového balíku Sky Family a to díky složitým vyjednávání s BSkyB, která chtěla původně program nabízet jako prémiový kanál. Faze TV odstartuje ve čtvrtek 1.září 2005 a bude přinášet program složený z filmů, hudby, sportu, komedií, reportáží ze života gayů a zábavy pro dospělé.

Britské Virgin Radio spustí 5.září novou digitální rozhlasovou stanici Virgin Radio Xtreme a bude se specializovat na rockovou hudbu. Stanice bude dostupná FTA na Sky Digital, DAB (Digital audio broadcasting) a na internetu. Virgin Radio Xtreme přinese interprety z indie rocku jako Razorlight, The Killers, Kaiser Chiefs či Green Day.

Z nákupních stanic to nebude zdaleka všechno. Během září odstartuje nová stanice Home 2. Vysílat bude denně od 8:00 do 24:00 hodin. Licenci na vysílání Home 2 drží společnost Enteraction TV Limited, kterou od Ofcomu získala 15.července 2005.

Firma Enteraction TV Limited v současnosti produkuje cestopisný kanál Thomas Cook (freq. 11,527 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, Sky EPG č.645) a London TV (freq. 11,222 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 2/3, Sky EPG kanál 244),

Freshi TV je nový 24 hodinový program složený ze zábavy a hudby. V programu se dále objeví lifestylové magazíny. Zahájení vysílání v paketu Sky Digital se očekává během září 2005. Zatím není známo, zda stanice bude kódovat.

Fashion Music TV má být pozitivní dynamický kanál, který má oslovit diváky pořady o stylu, módě a vše co s tím souvisí. Cílem kanálu je přinášet hudbu, módu, lifestylové magazíny, umění a zábavu. Program stanice bude připravovat tým zkušených lidí, kteří mají odborné znalosti o módě, designu, hudbě, životním stylu a o obchodní strategii.

Program se bude v první fázi vysílat v britské platformě Sky Digital (zatím není známo, zda bude šířen jako placený kanál či bude volný). V další fázi počítá provozovatel kanálu s expanzí nejenom po celé Evropě ale i celosvětově s cílem se dostat do 300 miliónů domácností. Již v dubnu se v platformě Sky Digital opět objevil francouzský módní kanál Fashion TV, takže diváci Sky budou mít ještě v letošním roce dostatečný výběr z pořadů o módě a životním stylu.

Paket Sky Digital bude v září rozšířen o stanici Raj TV. Jde o první anglickojazyčný asijský program produkovaný pro britský trh. Stanice bude pravděpodobně vysílat FTA a bude tak dostupná pro více jak 7 miliónů domácností s nabídkou Sky Digital. Stanice bude přinášet všeobecný zábavní program složení z lifestylových magazínů, hudby, umění a kultury, komedií, filmů, dramat, sportu, politiky, dokumentárních pořadů apod.

CanalSat
Nové programy oznámila také francouzská pay-tv CanalSat (Astra 19,2°E). Již 1.září 2005 odstartuje Discovery Real Time, nový specializovaný kanál provozovatele kanálů Discovery. Kanál bude dostupný v tématickém paketu. První testy se vysílají již na kmit. 12,402 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4. Signál je zakódován systémem Seca Mediaguard2.

Z digitální terestrické televize (DVB-T) do CanalSatu vstoupí hudební kanál NRJ 12. Satelitní vysílání bude zahájeno 30.září 2005. Test se objevil na stejném transpondéru.

TPS
Již 15.září 2005 se francouzská pay-tv platforma TPS (Hot Bird 13°E) rozšíří o nový filmový kanál. Stanice se bude nazývat TPS CinéClub a bude obdobou stanice TPS Cinétoile. TPS CinéClub bude přinášet nejen francouzské filmy ale také snímky z celého světa. Důraz bude kladen na uměleckou hodnotu.

Stanice zahájí vysílání 15.9.2005 ve 21:00 hodin. Program bude k dispozici na EPG kanále č.96. V rámci promo akce bude během prvního měsíce vysílání program dostupný všem abonentům TPS. Poté jen zákazníkům, kteří si jej objednají.

Dne 5.září 2005 vstoupí do nabídky TPS program OM TV. Stanici netřeba sportovním fanouškům zvlášť představovat. Jde o televizní kanál fotbalového klubu Olympique de Marseille. Vysílání bude zakódované.

Canal Digital
Skandinávská pay-tv platforma Canal Digital se 1.září rozšíří o dva nové filmové kanály C More Film a Canal+ Film 3. Oba již testují na satelitu Thor II (0,8°W), na kmitočtu 11,261 GHz, pol. H, SR 24500, FEC 7/8. Signál je zakódován systémem Conax.

Viasat
Konkurenční skandinávská platforma Viasat rozšíří svůj balík 23.září 2005 o dvojici programů TBS (Turner Broadcasting System) - Cartoon Network (animované filmy pro děti a mládež) a TCM Turner Classic Movies (klasické hollywoodské filmy). Programy Viasatu budou zakódované systémem Videoguard.

Nickelodeon Germany
Dne 12.9.2005 bude ukončeno vysílání německého hudebního kanálu MTV2 POP Channel. Na frekvencích této stanice začne vysílat německá verze dětského kanálu Nickelodeon. Půjde o comeback na německý trh, neboť stanice již zde fungovala v druhé polovině 90.let minulého století. Z ekonomických důvodů bylo vysílání tehdy ukončeno. Díky tomu, že Nickelodeon bude vysílat na původních frekcencích MTV2 POP Channel, bude mít od zahájení vysílání přístup většina německých domácností.

Cartoo Network
Od 3.září 2005 se objeví pořady dětského kanálu Cartoon Network na německé privátní nekódované televizi Kabel 1. Cartoon Network bude vysílat samostatný programový blok na mnichovské televizi každé ráno od 5:30 do 11:30 hodin. Ve střednědobém horizontu bude Cartoon Network vysílat samostatně jako placený kanál.

Das Vierte
Na satelitu Hot Bird 13°E zahájí vysílání nový německý kanál společnosti Studio Universal - Das Vierte. Stanice nahradí stávající mix kanál NBC Europe (freq. 11,054 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 5/6). Das Vierte bude přinášet seriály a filmy z posledních 40 let. Zatím není jisté, zda program bude vysílat volně.



Radio Deluxe
Zítra, tj. 1.9.2005 zahájí na satelitu Astra 19,2°E vysílání mnichovská privátní rozhlasová stanice Radio Deluxe. Podle informací společnosti Astra bude rádio vysílat v rámci platformy APS na kmitočtu 12,460 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4. Program rádia Deluxe bude složen z mixu smooth jazzu, souft soulu a chillout. Testovací vysílání lze naladit již nyní.

European Home Shopping
V paketu Digital+ (Astra 19,2°E) bude od září vysílat nekódovaný španělský nákupní kanál European Home Shopping. Testovací vysílání bylo zahájeno na kmit. 10,979 GHz, pol. V, SR 22000, FEC 5/6.

MTV Adria
10.9.2005 zahájí vysílání nová lokální verze hudební televize MTV - MTV Adria. Stanice bude určena pro země bývalé Jugoslávie. Přenosová trasa bude na satelitu Amos-1, 4°W, kde nahradí stávající FTA program MTV Europe. Signál MTV Adria bude zakódován (pravděpodobně systémem Cryptoworks).

redakce





Reklama




Vybrané články