Quantcast

TechniSat Digit MF4S-CC - přijímač s dekodéry Cryptoworks a Conax

| Tisk

logoZajímavou novinkou letošního podzimu je nový satelitní přijímač firmy TechniSat. Jde o přístroj s označením Digit MF4-S CC, který byl výrobcem konfigurován především pro český a slovenský trh.

Pokusím se dnes popsat první dojmy při seznámení s tímto přístrojem, který jsem krátce otestoval v minulých dnech. Zaměřím se především na základní poznatky v souvislosti s českým prostředím, což je zřejmě nejbolestivější záležitost všech dovážených přístrojů. Už předem ale můžu prozradit, že v tomto případě jsem byl příjemně překvapen.

Digit MF4-S CC je rozšířenou verzí nového modelu Digit MF4-S, který se do podvědomí satelitních uživatelů v letošním roce zapsal především jako receiver s možností příjmu kódovaných tématických rozhlasových stanic TechniSat Radio, vysílaných firmou TechniSat v systému Conax přes pozici 19.2°E.

TechniSat Digit MF4S-CCNový model s „příponou“ CC má kromě dekodéru Conax i dekodér Cryptoworks (s originální licencí), což činí tento sympatický přijímač pro náš trh podstatně zajímavějším.

Už předchozí modely TechniSat s Cryptoworks (Digit C a CCI ) prosluly svými příjemně malými rozměry. Digit MF4S-CC je v tomto ještě překonává. Na první pohled by od takto malého přijímače asi málokdo očekával, že bude mít nejen dva scarty, optický i digitální výstup zvuku, dva cinch audio výstupy, RS-232 na propojení s počítačem a interní dekodér v originální licenci CryptoWorks-Conax, ale navíc i rozhraní Common Interface na připojení externího dekódovacího modulu. Prakticky jediné co uvedenému receiveru v této třídě chybí je modulátor. Oproti dřívějším modelům C a CCI je přijímač Digit MF4S-CC také designově i barevně modernizován (celostříbrné provedení včetně dálkového ovládání).

Oproti uvedeným starším modelům má tento přijímač také novější, stínováním okrášlené menu, známé také z modelů Digicorder, Digit 4S a Digit MF4-S. Na rozdíl od starších modelů v novém nelze volit barevný podklad menu (ten je tedy neustále šedý), nicméně celkově je menu na graficky výrazně lepší úrovni, přičemž přehlednost zůstala zachována. V úvodní instalaci pak naše uživatele určitě potěší, že mezi volitelné země (časová pásma), přibyla už i Česká republika. Toto je však jen první krůček k zatraktivnění přístroje a značky na našem trhu.

Mnohem důležitější jsou tři příjemné změny, které se nás bezprostředně dotýkají a evidentně byly výrobcem provedeny na žádost české strany:

První změnou je bezproblémová kooperace karet stejných dekódovacích systémů - v našem případě tedy systému CryptoWorks. Pro svůj vlastní test jsem měl k dispozici novou kartu SlovakLink, CzechLink kartu Bios 2 i 3 a CAM CryptoWorks jak přímo od firmy TechniSat, tak i dva moduly Philips ver. 4.00.008 a 1.15.015. Ve všech možných kombinacích karet i modulů přijímač přepínal mezi zakódovanými stanicemi ze SlovakLinku a CzechLinku naprosto bezproblémově, téměř ihned a hlavně bez jakýchkoliv chybových hlášek, na které jsme už asi všichni zvyklí u většiny ostatních přijímačů. Na prodejně firmy Omko jsem viděl i funkční kombinaci tří karet Cryptoworks (CL, SL + UPC Direct) v jednom přístroji TechniSat - jedna karta ve čtečce a dvě karty ve twin modulu Cryptoworks.

Další příjemná změna je bezesporu bezchybná diakritika nejen v menu a u vnitřního teletextu přijímače, ale i u EPG z českých stanic přes SFI. EPG přijímače pak zůstalo již tradičně přehledné, podrobné a s možností volby žánrového zobrazení.

No a do třetice všeho dobrého - tento model už umožňuje číst i platná oprávnění na vložených kartách bez jakýchkoliv blokování tajuplným heslem jakéhosi providera.

TechniSat Digit MF4S-CCTo, co často zajímá fanoušky satelitního příjmu, je možnost komunikace přijímače s počítačem a vkládání již hotových či v počítači upravených settingů. I když i tento přijímač umožňuje přímo v menu editace stanic přemisťovat i skupiny stanic, takže úpravy i přímo v přijímači jsou rychlé a s trochou cviku takřka "bezbolestné", tak někteří uživatelé preferují raději úpravy prováděné přes počítač, eventuelně nahrávání aktuálních (někým jiným již vytvořených či upravených) settingů.

Ani v tomto mne Digit MF4S-CC nezklamal - práce s editorem stáhnutým z linku umístěného na stránkách firmy Omko byla bezproblémová (z přijímače jsem stáhnul již naladěné stanice, dvě jsem v počítači umazal a takto upravený setting přenesl bez jakýchkoliv komplikací úspěšně zpět do receiveru). Na tomto místě jen drobná poznámka (připomenutí) - u TechniSatu se neaplikuje tradiční technika přenosu jako u většiny jiných přístrojů, kde se přenos většinou aktivuje zapnutím přístroje do sítě. TechniSat veškeré informace přenáší za normálního chodu přijímače, takže odpadá neustálé vypínání přístroje k aktivaci přenosu.

Zřejmě bych měl ještě upřesnit, že jsem pro editaci settingu použil editor SetEdit, který je volně ke stažení především na stránkách setedit.de (SetEdit, odkaz ). Jde o plně funkční free verzi, která však má omezen počet provedených změn na 20, pak je třeba setting nahrát do přístroje, znovu natáhnout do PC a pokračovat v úpravách. V případě zájmu o ostrou verzi bez omezení počtu změn je možné zaplatit autorovi SetEdit poplatek za licenci asi 25 Eur. Výrobce TechniSat ale nabízí na svých stránkách technisat.com jednodušší - základní editor pro všechny svoje přístroje a v aktualizované verzi i pro model Digit MF4S-CC a vše je zde ke stažení zdarma. (TechniPort XV Editor V1.4 , odkaz ). Tento editor jsem z nedostatku času ale neodzkoušel.

Nový model má také jako několik málo jeho předchůdců integrován i systém ISIPRO, který zajišťuje automatické stahování aktualizací programů přímo ze satelitu. Přístroj vás po určité době upozorní, že nalezl nové programy na vámi nastavených družicích a zeptá se, zda je chcete doplnit do svého seznamu programů. Po potvrzení vám nabídne seznam nalezených a po dalším potvrzení, zda všechny, nebo jednotlivě (nechtěné můžete vynechat), vybrané programy zařadí na konec vašeho seznamu programů v přístroji. Pak je možné nové programy přesunout buď ručně, nebo pomocí editoru na požadované místo.

Digit MF4-S CC nabízí samozřejmě také ruční, nebo automatickou aktualizaci firmware opět přímo ze satelitu (OTA), kdy vás receiver upozorní na nový firmware, stačí jen potvrdit a přístroj si poradí sám.

U přístroje zůstává také klasická funkce přijímačů TechniSat a to možnost měření datového toku přijímaných stanic.

TechniSat Digit MF4S-CCDalší již drobností, která mne osobně u tohoto receiveru ale také těší, je možnost vypnutí displeje ve stand-by režimu přijímače. Myslím, že toto ocení i většina lidí, kteří již mají u svého televizoru povícero elektronických přístrojů a mohou si někdy připadat spíše jako v hodinářství než v obývacím pokoji.

Přijímač jsem vyzkoušel i na české parlamentní stanici 24.cz, na které se u některých receiverů nezobrazuje video složka a je slyšet pouze zvuk. Přístroji Digit MF4-S CC to ale zjevně problém nedělá a tak si i příznivci politiky mohou v klidu vychutnat svoji oblíbenou stanici.

Vyhledávání programů nedělalo přístroji žádné větší problémy. Přepínání programů je standardně rychlé.

Přijímač podporuje DiSEqC protokol ve verzích 1.0 a 1.2 s podporou USALS.

Už trochu hůře se mi na tomto přijímači hledala nějaká negativa, ale i ta (podle různých požadavků uživatelů) lze nalézt. Chybějící modulátor jsem už zmínil, což ale možná mnohé z nás zase až tak moc trápit nebude, jelikož ho stejně nepoužíváme (vyjímku snad tvoří jen uživatelé se zpětným kanálem do televizního rozvodu, eventuelně ti, co nemají na televizoru k dispozici volný scart vstup, i zde je však k dispozici jedno potencionální řešení - pomocí externích modulátorů). Pro další skupinku uživatelů (ke které se já osobně ale také neřadím) pak může být nedostatkem i chybějící možnost volby dalších favoritních skupin (v přístroji jsou jen tři skupiny stanic - všechny stanice setříděné podle abecedy, stanice podle providerů anebo jedna skupina oblíbených programů - kde jako v jediné lze i stanice libovolně přemisťovat).

No a to už je z mé strany a z pohledu krátkodobého testu snad vše, co bych tomuto přijímači mohl momentálně vytknout (s přihlédnutím k dané typové řadě). Design přijímače sice působí stále spíše laciněji, ale jinak je na pohled příjemný a snad jediná věc, která může trochu kazit dojem, je do boku eventuelně vložený dekódovací modul, jenž vystupuje o něco více, než by bylo podle mého názoru z estetického hlediska vhodné. Ideální by bylo, pokud by šel modul zasunout ještě cca. o 1cm hlouběji. Náročnějším posluchačům rádiových stanic, kteří mohou vedle karet systému CryptoWorks používat i přikoupenou kartu Conax na skupinu stanic TechniSat Radio, může pak ještě trochu vadit nutnost měnit karty Conax a Cryptoworks v jedné čtečce karet ručně - to v případě, že nejsou ochotni použít na dekódování přídavný modul CryptoWorks.

V případě potřeby součastného použití více karet (jak jsem už zmínil výše) však může být dobrým řešením také twin modul pro dvě karty CryptoWorks (např. Mascom Easy TV), takže je možné v přístroji bez problémů provozovat až tři karty v jednom systému (Cryptoworks), případně i v jiných kombinacích (mimojiné např. i modul Dragon Twin 4.01, se kterým přístroj pracuje korektně, což zřejmě některé uživatele také potěší).

Jak zřejmě vyznívá z celého popisu, byl jsem tímto přijímačem opravdu příjemně překvapen a myslím, že si přístroj moje nadšení určitě zaslouží. Jestli se z hlediska dlouhodobého použití nějaké nedostatky ještě objeví, těžko po týdenním testu soudit, nicméně tento receiver má na českém trhu "našlápnuto" (alespoň podle mne) jistě více než dobře.

Maloobchodní cena přístroje Digit MF4-S CC je v současné době 3.990,-Kč.

Za zapůjčení přijímače k testu děkuji touto cestou brněnské firmě Omko ( www.omko.cz ).

Hodnocení:
+ bezproblémové přepínání mezi dvěma i třemi CryptoWorks kartami (CL, SL, UPC Direct)
+ korektní česká diakritika v EPG i TXT (TXT přístroje má paměť na 1000 stránek!)
+ možnost měření datového toku přijímaných stanic
+ dobře čitelné a podrobné EPG (možnost i rozčlenění do žánrů)
+ aktualizace sw i programů automaticky přímo ze satelitu (ISIPRO, OTA)
+ optický i koaxiální digitální výstup audia
+ malé rozměry (283 x 38 x 130mm, 490g)
+ automatické přepínání mezi letním a zimním časem
+ podrobný český návod (bude dodáván výrobcem přímo v balení přístroje)
+ vypínatelný display ve stand-by módu
+ vestavěný dekodér na dva systémy (Cryptoworks a Conax)
+ bezproblémový slot CI - možnost použití modulů mnoha systémů


+ velmi dobře reagující dálkový ovladač

- chybějící modulátor
- jen jedna favoritní skupina
- jen jeden CI slot

Další detaily i technické informace najdou zájemci zde:
http://www.omko.cz/?lg=cz&idm=stech&id=technisat&id2=digitmf4cc .

gespa





Reklama




Vybrané články