Quantcast

Czech Digital Group chce pokračovat v DVB-T experimentu ale s novými programy

| Tisk

logoSpolečnost Czech Digital Group (CDG) požádala dne 16.listopadu 2005 Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o změnu licence k experimentálnímu vysílání: o prodloužení experimentálního provozování TV a R vysílání na síti "B" na území Praha (stávající pokrytí) a změna programů.

Prodloužení CDG zdůvodňuje především následujícím:

1. Plné obsazení všech programových pozic zajistí efektivní hospodaření s kmitočtovým spektrem
2. S ohledem na počet prodaných DVB-T set top boxů v Praze a okolí (spol. odhaduje, že počet překročil 70.000 prodaných kusů) by neprodloužení experimentálního vysílání znamenal snížení počtu nabízených zemských digitálních programů a mohl být vážně otřást důvěrou občanů v digitalizaci
3. Podmínky telekomunikační licence CDG ukládají zařadit minimálně 4 TV programy
4. Provozování jen jednoho TV programu na celé síti by pro obě strany bylo vysoce neefektivní

S ohledem na změnu podmínek licence TV Prima (rozšíření o digitální zemské vysílání v síti "B"), kterou Rada projednala na svém minulém zasedání, CDG požádalo Radu o souhlas s provozem hybridního systému (TV Prima řádné digitální vysílání, ostatní TV a R programy experimentální vysílání do doby udělení licencí k provozování digitálního zemského TV vysílání a připravenosti vysílat na síti "B" v plném obsazení).

Pro experimentální vysílání po Novém roce CDG požádalo o umístění programů, které jsou již nyní v síti "B" a nejsou vysílány v požadovaném období v jiných sítích a mají zájem provozovat řádné zemské digitální vysílání. Zájem o zařazení do sítě "B" v experimentálním vysílání projevili tito noví provozovatelé TV vysílání: Óčko po 7.12. 2005 (ukončení vysílání v síti "C"), Region Media s programem 24.cz a První zpravodajská s programem TA 3. Dále by v síti "B" měly být vysílány stávající programy: PRIMA TV, TOP TV a rozhlasové stanice: Proglas, Evropa 2, EXPRES a CLASSIC FM.



Zároveň CDG deklarovala Radě připravenost umístit na své síti 5 TV programů při statistickém multiplexování, nasazení služby EPG (prostřednictvím EIT tabulek ve standardu který je použit v experimentálním vysílání), stereo zvuku a teletextu.

CDG věří, že Rada jeho žádost projedná na svém zasedání příští týden a umožní CDG vysílat i v příštím roce do doby než bude schopna zajistit naplnění celé kapacity sítě "B" udělenými licencemi.

exklusivně pro server parabola.cz
spol. Czech Digital Group

Pro diváky digitální terestrické televize (DVB-T) v Praze a okolí tento krok znamená si zajistit (pokud možno) příjem obou paketů - JTR Management (K25, síť "A") a Czech Digital Group (K46, síť "B"), neboť stávající distribuce programů ČT1, ČT2, ČT24, TV Nova, ČRo 1 - Radiožurnál a ČRo 2 - Praha bude na síti CDG ukončena. Odpojené programy bude možné dále sledovat jen z DVB-T sítě "A" s výjimkou Radiožurnálu, který by se měl v síti "A" objevit po výměně technologie (začátkem příštího roku). CDG v současné době šíří 6 TV a 6 rozhlasových programů, od Nového roku chce nabídku zredukovat na 5 TV a 4 R stanice, čímž dojde ke zlepšení technické kvality vysílání.

redakce





Reklama




Vybrané články