Quantcast

Pixx Event - set top box (nejen) pro lovce přenosových kanálů (2.)

| Tisk

Vyhledávání programů


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Pixx Event
Přední panel přijímače Pixx Event
V minulých dnech jste si mohli na stránkách parabola.cz přečíst první díl recenze o satelitním set top boxu Pixx Event, který zaujme především několika zajímavými vlastnostmi. Dnes se seznámíme s vyhledáváním programů na satelitech a vše, co s tím souvisí.

Pixx Event na rozdíl od většiny běžných set top boxů podporuje hned několik režimů vyhledávání digitálních televizních a rozhlasových stanic:

1) skenování satelitů na základě kmitočtů uložených v databázi
2) skenování vybraného transpondéru z kmitočtů, které jsou v databázi
3) síťové skenování
4) rozšířené skenování
5) chytré vyhledávání

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Pixx Event
Hlavní menu přijímače Pixx Event
ad 1) Pixx vyhledává programy na základě kmitočtů a parametrů, které jsou uloženy v přijímači. Tuto databázi můžeme upravovat – rozšiřovat o další SCPC/MCPC kanály ale i modifikovat stávající údaje, či je i odstranit.

ad 2) Pokud je potřeba, lze z databáze kmitočtů (a parametrů) vybrat ten, který potřebujeme a proskenovat jen jeden paket. Příjemný u této volby je grafický a textový ukazatel hrubého a jemného signálu, takže hned víme, zda je uvedený paket v současné době k dispozici.

ad 3) Pixx dokáže vyhledávat programy i na základě informací na transpondérech. Nejsledovanější DTH satelity obsahují alespoň na jednom transpondéru informace o dalších SCPC a MCPC kanálech. Při zvolení této volby je nutné vybrat transpondér, který NIT obsahuje.

ad 4) čtvrtý způsob (vy)hledání programů není nic jiného než zadávání programů pomocí identifikátorů – tzv. PIDů. Tuto volbu využijeme i v případě, že chceme vyhledat nový SCPC kanál, který zatím není v databázi kmitočtů, případně u stanic v MCPC paketech, které přijímač nenajde.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Pixx Event
Smart search na přijímači Pixx Event - hledání digitálních signálů podle zadaných kritérií. Na obrazovce se postupně objevují nalezené kmitočty s polarizací a symbol rate. V dolní části obrazovky je to zobrazeno v grafickém provedení.
ad 5) nejvýkonnějším způsobem vyhledání nových digitálních programů je tzv. chytré vyhledávání (dle menu „Smart search“), které pracuje na bázi blindscanu.

První čtyři výše uvedené způsoby vyhledávání jsou víceméně standardem u set top boxů. Zaměřil jsem se především na pátý způsob hledání SCPC a MCPC signálů, který pracuje na základě blindscanu.

Technologii tzv. chytrého vyhledávání jsem vyzkoušel na většině běžně dostupných atraktivních družic od 68,5 st. východně až po 30 st. západně. Přes spuštěním „chytrého vyhledávání“ zvolíme družici, kterou budeme skenovat, dále zda chceme vyhledávat signály se symbol rate pod 5,6 Ms/s, nad 5,6 Ms/s nebo neomezeně (jakékoliv SR). Další volbu nám přístroj umožňuje vyhledávání programů jen s vertikální, horizontální polarizací nebo na obou. Poslední volbou v menu je co všechno chceme vyhledat (najdeme ji u všech pěti módů vyhledávání programů): FTA (volné stanice), FTA+SCR (volné + kódované), FTA+SCR+DAT (včetně datových) a také SCR (jen kódované).

K plné dokonalosti mi u přístroje chybí snad už jen kmitočtový rozsah, který chci přes blindscan skenovat. Proto přístroj vyhledává v celém pásmu – 10,7 až 12,75 GHz. Pouze volbou skenované polarizace můžeme ovlivnit dobu skenování pásma.

A teď to nejdůležitější: proskenování celého pásma, s nastavením skeninku obou polarizací a „neomezeného“ rozsahu symbol rate trvá cca 10 až 20 minut. Délka skenování je závislá na počtu MCPC a zvláště SCPC kanálů na satelitu. Například na družicích Türksat 1C/EurAsiasat na 42°E se doba hledání blížila k hornímu intervalu, u Hispasatu naopak k dolnímu.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Pixx Event
Následné vyhledávání digitálních televizních a rozhlasových programů na přijímači Pixx Event
Díky „chytrému vyhledávání“ je možné najít „všechny“ digitální signály včetně přenosových kanálů, které hledají sportovní fanoušci v rozmezí symbol rate (SR) od 1,447 do 30 Ms/s. Programy pod nebo nad tuto hodnotu SR je možné najít „ručně“ zadáním parametrů do databáze kmitočtů k příslušné družici. Pixx podporuje omezený rozsah SR od 1 do 30 Ms/s. Zda je to pravda jsem vyzkoušel na satelitu Eutelsat Sesat 36°E, kde vysílá jedna italská televize s SR rovným 1000 Ms/s. Ověřil jsem si i horní hranici – paket s SR = 30 Ms/s nebyl problém přijímat, naopak se již nepodařilo naladit SR 32 Ms/s, který používá albánská DTH na satelitu Eutelsat W2 (16°E).

Přístroj dokáže přes blindscan najít takřka všechny SCPC a MCPC kanály na satelitech. Výsledek vyhledání není 100% (nenajde naprosto všechno), ale blíží se k ideálu (odhadem 95-99 procent). Všechny nalezené nové SCPC či MCPC kanály automaticky uloží do své databáze, takže se nemusíme starat o její aktualizaci.

V menu přijímače najdeme 28 předprogramovaných evropských a asijských satelitů a příslušných transpondérů. Tento seznam lze rozšiřovat a upravovat. Celkem můžeme mít v databázi 120 satelitů, což je mnohem více než můžeme běžně přijímat. Natáčet parabolu lze přes povely DiseqC 1.2 nebo USALS (netestováno).



Nový firmware pro Pixx Event najdeme na internetu. Pro přenos potřebujeme klasický null modem kabel, který se používá pro většinu set top boxů, firmware a utilitu „PIXX PVR Loader“, který také lze stáhnout z internetu. Firmware se do přijímače přenáší v tzv. boot režimu. Přijímač vypneme a po opětovném zapnutí stiskneme tlačítka OK a Exit. Na displeji přijímače se objeví „boot“ a přístroj je připraven přijmout nový řídící software.

Firmware v přijímači PIXX Event byl z konce září 2005, proto jsem na internetu hledal novější. Na internetu jsem sice novější, který řešil některé problémy se stabilitou. Instalace firmware proběhla přesně podle instrukcí, které jsou dostupné v manuálu a také na internetu.

K dispozici jsou i neoficiální firmware s emulací známých kódovacích systémů. Na tomto místě Vás musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného abonentu je trestné.

Pokračování příště.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články