Quantcast

Galaxie sport je v pohodě, říká Jiří Hojgr

| Tisk

logoRozhovor s ředitelem sportovního kanálu Galaxie sport Jiřím Hojgrem o situaci na televizním trhu, o budoucnosti a o tom, jak se na kanál dívat.

Mnoho spekulací na konci roku 2005, které se objevily zejména jednáním kabelových operátorů UPC v ČR a na Slovensku. Nejednoznačná vyjádření např. ze strany UPC ČR, tisková prohlášení apod. Jak to tedy je? Je smluvne zajištěno, že Galaxie sport bude po cely rok 2006 v těchto kabelových sítích?

Hovořit o „mnoha spekulacích, nejednoznačných vyjádřeních a tiskových prohlášení“ mi v kontextu skutečnosti připadá nadsazené a nesoucí nádech bulváru. Upřesnil bych, jaká byla skutečnost konce roku 2005. 11.11.2005 vyšel na serveru Parabola článek „Vyřadí UPC českou Galaxii sport ze své nabídky?“, ve kterém se psalo o indiciích, úvahách, náznacích a možných spekulacích. V článku byly uvedeny pouze dvě potvrzené informace. A to za prvé, že 100% vlastníkem společnosti Galaxie sport, s.r.o. je společnost Hartic, a.s. A za druhé, že Galaxie sport bude i nadále placeným sportovním televizním programem. 19.12.2005 vydalo UPC Slovensko tiskovou zprávu, ve které bylo m.j. uvedeno, že smlouva mezi UPC Slovensko a Galaxií sport uplyne na konci roku 2005. Zřejmě pod vlivem této zprávy byl dotazován i tiskový mluvčí UPC Česká republika, a.s., který uvedl, že „nemá informace o nějaké změně“. Nevidím tedy žádná nejednoznačná vyjádření a tisková prohlášení. 22.12.2005 UPC Slovensko vydala tiskovou zprávu o tom, že se dohodla s Galaxií sport na pokračování smlouvy pro rok 2006. Tedy zcela transparentní vyjádření skutečnosti. Nyní je leden 2006 a Galaxie sport je součástí programové nabídky pro klienty UPC Česká republika, a.s. i UPC Slovensko, s.r.o. a také celé řady dalších operátorů sítí kabelových televizí v České republice i na Slovensku.

V kuloárech se až moc často hovořilo o tom, ze UPC ma eminentni zajem získat obchodní podíl v Galaxii sport. Byla to, či je stále pravda?

Galaxii sport, s.r.o. vlastní společnost Hartic,a.s. patřící do skupiny CME. Domnívám se proto, že tato otázka by měla být směrována na UPC a Hartic, resp. CME.

CME, a to tisková mluvčí Romana Tomášová, nás ale odkázala na vás…

Jen pro doplnění - RRTV na svém zasedání ve dnech 20. - 21.12.2005 vydala souhlas Galaxii sport, s.r.o. k navýšení základního kapitálu ze strany vlastníka – Hartic, a.s.

Není pro Galaxii sport až příliš riziková současná situace? Když se nedomluvíte s nějakým kabelovým operátorem, prakticky vás to může ekonomicky zničit…

Každý druh podnikání má své silné a slabé stránky, rizika a příležitosti. Pokud vyrábíte program, který vysíláte prostřednictvím satelitu a televizních kabelových rozvodů, potom samozřejmě do skupiny rizik ale současně i do skupiny příležitostí patří právě oblast vztahů s kabelovými operátory. Úroveň ošetření vztahů s operátory odráží asi nejlépe fakt, že program Galaxie sport je součástí programové nabídky cca 98% operátorů sítí kabelových televizí v ČR a SR, včetně těch největších. Z ekonomického hlediska jsou výnosy za dodávku programu kabelovým operátorům jednou z významných částí rozpočtu Galaxie sport, s.r.o.. Současně je ale nutné dodat, že jak se vyvíjí pozice programu Galaxie sport na trhu, posilují se i další výnosové složky, např. prodej reklamního času.Důležitým okamžikem, aktuálním zvláště v posledních měsících, je zájem provozovatelů sítí doposud neorientovaných na kabelovou televizi o zařazení našeho programu do portfolia jejich nových služeb a předpoklady rozvoje počtů uživatelů těchto služeb v relativně krátkém časovém horizontu. S prvními z nich již máme uzavřeny smlouvy, s dalšími vedeme jednání.

Jak z pohledu Galaxie sport vnímáte současnou situaci na televizním trhu? Letos Eurosport v češtině, za pár dní vznikne ČT4 Sport, očekává se vstup maďarského Sport 1 na česky a slovenský trh… (rozhovor vznikl krátce před startem stanice Sport 1 CZE - pozn. redakce)

Tedy popořadě: Eurosport v češtině. Galaxie sport a Eurosport přináší rozdílná sportovní odvětví a tak mají i značně odlišnou programovou náplň. Sportovní divák si najde v obou programech právě ty své zajímavé přenosy a pořady. ČT4 Sport. Pokud připravuje a vyrábí program televize veřejné služby, financovaná z koncesionářských poplatků všech občanů České republiky, pak by programová náplň takového programu měla být zaměřena na český sport. Tedy na sportovní dění v České republice a výkony českých reprezentačních týmů nebo reprezentantů jednotlivců. Hovořím-li o českém sportu mám na mysli nejen masově populární např. fotbal nebo hokej, ale také basketbal, odbíjenou, házenou, další méně masové sporty nebo sporty teprve se rozvíjející, a to i v juniorských kategoriích. V posledních zhruba dvou letech dostávala a dostává Galaxie sport nabídky na zpracování reportáží či přenosů ze sportovních podniků v České republice, byla a je oslovována dodavateli s nabídkou již vyrobených pořadů o sportovním dění v české republice nebo s účastí českých sportovců. V celé řadě těchto nabídek se jedná právě o výše uvedená sportovní odvětví, která nezapadají do koncepce placeného sportovního programu, kterou jeho předplatitelé očekávají . Domnívám se, že právě to je místo a určení náplně sportovního programu televize veřejné služby. Sport 1. Podle kusých informací o tomto programu a dle zveřejněného týdenního programového obsahu zatím má Sport 1 k dispozici jen některé evropské fotbalové ligy, dva reprízové TV kanály anglických mužstev a magazín boxu. S neznalostí zaměření programu, úplného programového schéma a rozsahu vysílání je složité dělat nějaké porovnání a závěry.

Diváci už mohli zaznamenat kvalitativni posun k lepšímu. Jak byste tyto změny pro nepravidelného či neznalého diváka Galaxie sport charakterizoval? Představte nám je.

Hovoříme-li o technické kvalitě signálu programu Galaxie sport, byly jsme našimi diváky občas kritizováni za nízkou úroveň datové rychlosti, která ve svém důsledku zhoršovala někdy již nám dodávaný méně kvalitní signál přenášených pořadů. Od 1.1.2006 je program Galaxie sport distribuován přes satelit Astra 3A a minimální datová rychlost signálu je 3,8Mbit/s. Diváci tak dostávají program ve vyšší technické kvalitě a již se nebudou na svých obrazovkách setkávat s tzv.“kostičkováním“ obrazu.

Na co se můžeme těšit v tomto roce? Řekněte programové tipy…

Tiskové zprávy k programové náplni Galaxie sport v roce2006 již proběhly a tak jen stručně pro zopakování. V hokeji, konkrétně v NHL je to doposud největší objem přenosů ze základní hrací části. Ve fotbalovém bloku kromě přímých přenosů z Premier League, Serie A a Primera Division připravujeme vybrané zápasy poháru UEFA a finále anglického Carling Cupu. Fanouškům motorismu nabídneme kompletní blok přenosů ze závodů národních týmů v A1 Grand Prix a kvalifikace a záznamy závodů F1. V září 2006 potěšíme příznivce golfu blokem přímých přenosů z Ryder Cupu.

Jak to máte s moderátory a komentátory? Spolupracujete s TV Nova?

Galaxie sport má velmi kvalitní tým sportovních komentátorů, jak dokazují i ohlasy našich diváků. V současnosti komentátoři Tomáš Radotínský a Jakub Otava alternují s komentátory TV Nova při přenosech fotbalových utkání. Je možné, že se obdobná spolupráce rozšíří i u některých dalších sportů.



Kde a jak lze Galaxii sport přijímat? Co musí potenciální divák udělat, aby se mohl začít dívat?

Galaxie sport je v programové nabídce téměř všech kabelových televizí v ČR i SR. Pokud je zájemce o náš program na síti některého z nich, stačí se obrátit na jeho zákaznické středisko.To platí i o službě UPC Direct. Pokud potenciální divák nemá možnost příjmu prostřednictvím kabelové televize, může Galaxii sport přijímat cestou individuálního satelitního příjmu v rámci programového balíku Czech Link. V tomto případě získá podrobné informace o způsobu přístupu k programu Galaxie sport na našich webových stránkách nebo u prodejců spotřební elektroniky a satelitní techniky.

Galaxie sport je placená televize. Kolik tedy letos zaplatíme za příjem?

Cena programové nabídky nebo služby UPC Direct je stanovena provozovatelem sítě kabelové televize nebo služby Direct. Zájemce o individuální satelitní příjem v rámci Czech Linku zaplatí půlroční předplatné 650,-Kč (s DPH) či roční předplatné 1 190,-Kč (s DPH). Nyní je ještě v běhu vánoční a novoroční akce, při které předplatitel půlročního předplatného získá navíc bonus jednoho měsíce přístupu k programu, u ročního předplatného potom dva měsíce navíc. Informace o cenách je uvedena také na našich webových stránkách.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články