Quantcast

Má Česko využívat T-DAB, nebo něco jiného?

| Tisk

Zatímco je už rozhodnuto, že Česko bude mít DVB-T a „zatím“ využívat MPEG-2, přestože Český Telecom začne testovat už MPEG-4, o rádiu není rozhodnuto. Má se u nás přistoupit na T-DAB?

Právě zveřejněná Koncepce Ministerstva informatiky ČR proklamuje, že neřeší digitální zemské rozhlasové vysílání T-DAB.

Domníváme se, že tento ETSI standardizovaný systém je zachycen v české legislativě a existují reálné předpoklady pro jeho úspěšné zavedení v ČR. Vždyť platná právní úprava již řeší digitální rozhlasové vysílání Českého rozhlasu a Národní kmitočtová tabulka také přiděluje tomuto systému vlastní kmitočtová pásma,“ říká serveru parabola.cz Tomáš Řapek ze společnosti Teleko.

Právě Řapek se angažuje v zavádění T-DAB v České republice. Jeho společnost Teleko pořádá také světová fóra v Praze. Vloni v listopadu jedno proběhlo, další by se mělo konat letos v červnu.

S Telekem začal spolupracovat i Český rozhlas. „Dle našich průzkumů založených i na měsíčním provozu vysílání T-DAB v Praze na přelomu měsíců října a listopadu roku 2005, které se konalo ku příležitosti 11. výročního shromáždění World DAB Fóra, lze deklarovat silný zájem ze strany posluchačů - koncesionářů a daňových poplatníků České republiky o systém T-DAB,“ konstatuje nadále Řapek.

Může to být pravda, ale nemusí. Jak to zjistit? Když se dneska na ulici zeptáte, v jakém pásmu by posluchači chtěli poslouchat rádio, otevřou na vás pusu. Nevědí, o čem mluvíte. Chce posluchač T-DAB? Nebo mu stačí pásmo FM? A nebude náhodou chtít úplně něco jiného?

Nabídka rádia je velmi úzká. Přestože za posledních patnáct let počet stanic vzrostl, nenabízejí až tak „úžasný“ program, který by posluchače donutil vyhazovat dnešní klasické přijímače a kupoval si nové. A co se týče kvality poslechu, v tom to dneska opravdu není…

I když pro systém T-DAB se nejedná o nutnost přechodu z analogového na digitální systém se zatím závazným termínem ukončení analogového rozhlasového vysílání je nutné mít na paměti nesporné a známé výhody digitálního rozhlasového vysílání jak pro provozovatele vysílání, tak i pro posluchače,“ tvrdí pro server parabola.cz Řapek, a pokračuje: „V koncepci zmiňované rozhlasové digitální vysílání přes systém DVB-T není navrženo pro mobilní nebo přenosný příjem a už vůbec pro něj neexistují nikde ve světě rozhlasové přijímače.

Tomáš Řapek odkazuje i na svět. „Systém T-DAB je implementován a úspěšně provozován již ve 40 zemích světa a zasahuje 500 milionů lidí (od Kanady po Austrálii, napříč Evropou a Dálným Východem). Testuje se již také v Číně, Indii a jižní Africe. Na světě je již v provozu takřka 1000 programů. Systém T-DAB nenabízí pouze audio služby, ale prostřednictvím DMB (Digital Multimedia Broadcasting) také obrazové informace.

Teleko navíc nesouhlasí s tvrzením, že „se zahájením T-DAB vysílání musí počkat na definitivní uvolnění příslušné části kmitočtového spektra využívaného pro zemské analogové televizního vysílání! Blokované území kanálem 12 je minoritní vůči celoplošnému pokrytí a navíc v konfliktních oblastech lze i dočasně použít L-bandové kanály.

Návrhy dalšího bodu do koncepce podle firmy Teleko

Zemské rozhlasové vysílání - T-DAB:

Systém digitálního zemského vysílání T-DAB je ukotven v normě ETSI 300 401. Mezinárodní dohoda Wiesbaden 1995, která byla revidována v roce 2002 v Maastrichtu rozplánovala kmitočtová pásma (III. pásmo a L-band) pro Českou republiku.

Cíle zavedení zemského rozhlasového vysílání T-DAB jsou: efektivně využít přidělená kmitočtová pásma, nabídnout posluchačům nadstandartní audio i video služby a usnadnit příjem rozhlasového signálu, přispět k ekologii rádiového záření a zefektivnění nákladů pro broadcastery.

Zájem o tento systém musí být podpořen pestrou nabídkou nových žánrově čitelných programů.

V oblasti celoplošného pokrytí je potřeba nejprve zacílit na hustě osídlená centra a zajistit externí i vnitřní pokrytí těchto aglomerací s preferencí využití zkoordinovaných kanálů 12C a 12D daných konferencí Wiesbaden 1995. V oblastech, kde ještě bude blokováno využití těchto kanálů provozovanou analogovou televizí bude nezbytné využití L-bandových kanálů.

Pro lokální a regionální vysílání budou preferenčně využity DAB kanály v III. pásmu zkoordinované konferencí RRC 06. Vysílací kanály v L-bandu je možné přidělovat nebo vyhrazovat dle příchozích požadavků broadcasterů průběžně dle územních a kmitočtových možností.

Veřejnost musí být účinně seznámena s výhodami systému T-DAB.

Co je T-DAB

Přechod na nové technologie rozhlasového a televizního vysílání je celosvětový trend, vynucený stále se zvyšující poptávkou po kmitočtových pozicích. Digitální vysílání umožní do stejného kmitočtového rozsahu (kanálu) umístit několikanásobně více přenášených programů při vysoké kvalitě poslechu i v mobilních prostředcích. Úsporou prostoru v kmitočtovém spektru bude umožněno rozšíření programové nabídky.

Přednosti systému dle Teleka:

> kvalitnější zvuk, srovnatelný s poslechem CD
> možnost záznamu do vnitřní paměti přístroje nebo na externí paměťové médium
> jednoduchá volba programu
> možnost doprovodných informací
> rozšíření programové a žánrové nabídky
> možnost sledování TV na mobilních přístrojích - systém DMB
> vynikající příjem i v členitých oblastech, větší dosah
> postačí menší vyzářené výkony vysílačů, čímž dojde k omezení elektromagnetického smogu
> nižší vysílací náklady pro broadcastery




Přechod na zemské digitální rozhlasové vysílání systémem DAB si vyžádá zejména:

> investici do nového přijímače
> úpravy v legislativě
> v počáteční fázi vyřešit místní kolize se stávajícím TV vysíláním na 12. kanálu
> vybudování nové vysílací sítě


Radek Pešout





Reklama




Vybrané články