Quantcast

SE OAK pro editaci programů

| Tisk

Máte problémy se správou naladěných programů na recieverech Humax řady OAK? (Humax5xxx + Humax Fox). Už Vás nebaví 'ruční' přesouvání naladěných programů o několik desítek, možná i stovek programových předvoleb? Nedaří se Vám naladit některý vysílaný program? Právě pro takové diváky digitální satelitní televize jsou tu utilitky, které mohou zpříjemnit život. V minulých měsících jsme Vám postupně představili editory Formula V3, SetEdit a HumBox.

Dnes Vám představíme další nástroj tohoto druhu. Program, se kterým Vás dnes blíže seznámíme se jmenuje SE OAK. Pod poněkud tajemným názvem se skrývá kvalitní freewarový nástroj pro správu naladěných programů v recieverech Humax OAK. Dnes je již ve verzi 5.2.

SE OAK - první pohled

Po úspěšném nainstalování programu můžeme kliknout na ikonku SE-OAK, která se při instalaci vytvoří na ploše. Hned po prvním spuštění programu Vám může prostředí programu být již velmi povědomé. Ano, autor programu se inspiroval softwarem v recieverech Humax a vytvořil tak velmi obdobné zpracování tzv. barevných menu. Jak na prvním obrázku vidíte, jsou zde k dispozici 'barevné volby' jako ALL (zobrazení všech programů), FAVOURITE (favoritní, oblíbené programy), NETWORK (zobrazení programů podle sítí), PROVIDER (zobrazení programů podle providera), TRANSPONDER (zobrazení programů podle transponérů), GENRE (zobrazení podle žánrů) a ALPHABET (abecední třídění programů). Většinu zmíněných voleb naleznete i v MENU na recieverech Humax.

SE OAK - hlavní nabídka

Nejdůležitějším prvkem celého programu je ikonka složky se satelitem vlevo nahoře. Kliknutím na ni vyvoláme tu nejdůležitější nabídku: OPEN FILE (otevření souboru), SAVE FILE (uložení souboru), READ FROM IRC (přenos settingu ze satelitního recieveru do PC), WRITE TO IRC (přenos settingu z PC do sat.recieveru), LOAD IMPORT FILE (načtení dat do otevřeného souboru), EXPORT TO FILE (uložení dat do souboru), DLL VERSION (verze DLL knihovny využité pro komunikaci se sat. recieverem). Implicitně jsou zobrazeny TV programy, rozhlasové zobrazíme kliknutím na ikonku vpravo nahoře "SHOW RADIO".

SE OAK - kontextové menu

Je důležité připomenout, že pro přenos dat z recieveru do PC je nutné zvolit READ FROM IRC a restartovat reciever (ten je potřeba propojit s počítačem pomocí kabelu tzv. null modem, důležité je i správné nakonfigurování programu seriový port, baund rate a použitý reciever - vše nalezneme v programu SE OAK v části OPTION). Podobně i při přenosu dat zpět do STB - volba WRITE TO IRD.

SE OAK - volba OPTION

PŘESUN, ZMĚNA ULOŽENÝCH PROGRAMŮ
SE OAK jako podobně mnohé další aplikace podporuje techniku tzv. 'táhni a pusť', kdy stačí kliknout na některý program a táhnout myší. Můžeme tak pohodlněji, na rozdíl pomocí DO, přesouvat naladěné programy velmi rychle. Dalším důležitým prvkem je tzv. kontextové menu. To vyvoláme kliknutím na žádaný program levým tlačítkem myši. Můžeme tak programy přesouvat, mazat, vkládat, hledat, třídit podle providera a nastavovat některé další volby...

DALŠÍ NASTAVENÍ


SE OAK má řadu dalších nastavení. Všechny nalezneme na kartě "MORE", kde je pak několik dalších karet: ANTENNA (nastavení antény), TRANSPONDER (nastavení kmitočtu u právě aktivního programu), PROVIDER (změna názvu providera).

SE OAK - volba MORE

K dispozici jsou tu mj. ještě další podnabídky: LANGUAGE (nastavení jazyka MENU, zvukového doporvodu a titulků), UHF (nastavení kanálu, normy), AV (výstupu video, audio, Dolby Digital, rozměr obrazovky a formát), PARENT (rodičovská pojistka), OTHER (ostatní nastavení - transparentnost menu, doba zobrazování info titulku, obrázek na pozadí...).

ZÁVĚR
SE OAK je dalším kvalitním nástrojem pro editaci programových předvoleb v recieverech značky Humax OAK. Vzhledem k tomu, že je program distribuován jako FREEWARE, určitě si zaslouží Vaši pozornost.
Aktuální verzi SE OAK si můžete stáhnout ze serveru Parabola.cz z rubriky MAGAZÍN+ sekce DOWNLOAD HUMAX.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články