Quantcast

Canal+ France spustí HDTV vysílání již v dubnu

| Tisk

<a href=HDTV">Canal+, provozovatel placené televize ve Francii, odstartuje příští měsíc pravidelné vysílání ve vysokém rozlišení. Operátor uvedl, že zpočátku bude vysílat jen jeden program v HDTV - stanici Canal+ en HD. V červnu bude HD nabídka rozšířena o kanál National Geographic HD.

Zájemcům o HD vysílání bude provozovatel od 4.dubna nabízet set top boxy Mediasat Max, které budou podporovat nový kompresní formát MPEG-4. V dohledné době budou na trhu také HD přijímače firmy Philips a Sagem. Do budoucna se počítá také s rozšířením dotovaných receiverů i o HD přístroje firmy Thomson.

Canal+ France doposud testuje HD vysílání prostřednictvím programu Canal+ HD, který se vysílá volně na satelitu Astra 1G, 19,2°E, na kmitočtu 12,581 GHz, polarizace vertikální, SR 22000, FEC 5/6. HD program je ale šířen v kompresním formátu MPEG-2 v normě DVB-S - tedy odlišném než který bude zřejmě využit pro vysílání ve vysokém rozlišení. MPEG-4 může nabídnout stejnou kvalitu jako MPEG-2 při menším datovém toku.

Canal+ France, na dotaz německého magazínu DigitalFernsehen, uvedl, že Canal+ en HD přinese divákům v neděli večer přímé přenosy z francouzské fotbalové ligy a dále přenosy např. z rugby. Vysílací čas jediného HD kanálu na platformě Canal+ France dále vyplní dokumentární filmy, atraktivní hollywoodské filmy a seriály. Pro větší požitek z HD příjmu se budou pořady vysílat se zvukem ve formátu Dolby Digital 5.1. Předplatné HD kanálu bylo stanoveno na 9 eur měsíčně.



Další HD kanál nabídne operátor svým klientům v červnu. Bude to National Geographic Channel HD. Program bude kompletně složen z materiálů, které byly natočeny v HDTV. Další tématické programy ve vysokém rozlišení přinese Canal+ podle zájmu letos nebo až v příštím roce.

Počet programů ve vysokém rozlišení se začíná v Evropě postupně rozšiřovat. Po německé pay-tv Premiere, která koncem loňského roku uvedla 3 HD kanály, přicházejí další vysílatelé s informací o plánovaném startu nových HD programů. V květnu spustí 7 HD stanic platforma Sky Digital. Ve stejný měsíc bude HD vysílání testovat britská veřejnoprávní BBC a možná se dočkáme startu i HD kanálu Anixe HD, který nyní čeká na udělení vysílací licence.

redakce





Reklama




Vybrané články