Quantcast

TV JOJ bude od září vysílat VPS

| Tisk

logoSlovenská komerční televize JOJ dnes oznámila, že v září nabídne svým divákům nové služby. „O chvíľu sa blíži prvé výročia fungovania teletextu TV JOJ a pri tejto príležitosti od 19. septembra chystáme pre našich návštevníkov okrem novej grafiky i uľahčenie nahrávania si programov na DVD a VHS rekordéry. JOJtext bude jediným komerčným teletextom poskytujúci kódy VPS pre komfortné nahrávanie programov, ktoré divák, nestíha odsledovať v reálnom čase,“ říká výkonný ředitel JOJtextu Ľuboslav Choluj.

Systém VPS (video programming system) zavede TV JOJ dne 19.září (septembra) 2006. Od tohoto data bude probíhat testovací vysílání. Ostrý provoz systému přenosu dat VPS bude v provozu od 7.října (októbra) 2006. VPS je systém přenosu dat, který přenáší informace mající vztah k vysílanému pořadu a dokáže na dálku řídit domácí videorekordéry. To znamená, že divák, který disponuje DVD či VHS rekordérem, si bude moc daný program nahrát. Film či jiný vysílaný program bude mít přidělené číslo na teletextových stránkách TV JOJ, které se zadá do rekordéru a ten se bude podle něho orientovat. Diváci, nahrávající si filmy tak už nebudou více závislí na začátcích a koncích televizních pořadů uváděných v denním tisku, které se televizním stanicím nedaří stoprocentně dodržovat. Uvedl Ľudovít Tóth, ředitel pro PR & promotion TV JOJ.



Systém VPS je víceméně spojen s analogovým vysíláním. Nejlépe tedy najde uplatnění u příjmu terestrického signálu či příjmu z analogových kabelových sítí. Komerční set top box nedokážou VPS signál zpracovat. Uživatelé jsou nadále odkázání na stávající způsob nahrávání pořadů.

VPS používá v České republice Česká televize (ČT), která připravuje řešení souběžného vysílání signálu VPS i systém PDC. O systému PDC jsme na stránkách parabola.cz psali před rokem. Karel Trpák, vedoucí vysílací techniky České televize a k tomu tehdy uvedl: "Funkce PDC je v zásadě stejná, jako u VPS s tím, že umožňuje lepší (přesnějši) ovládání domácích videorekorderů. Druhý zásadní rozdíl je ten, že se k divákům přenáší prostřednictvím datových kanálů v teletextu. To je také hlavní důvod pro zavedení PDC, protože komerční digitální set-top-boxy vesměs nepodporují VPS, zatímco teletext ano."

redakce





Reklama




Vybrané články