Quantcast

Galaxie sport uspěla u soudu. Z1 uvažuje o spuštění vysílání

| Tisk

logoDalší neúspěšný žadatel - Galaxie sport - uspěl se žalobou na letošní jarní udělení digitální licence Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Městský soud v Praze zdůvodnil své rozhodnutí totožně se svým předchozím verdiktem ve věci TV Nova a licencované společnosti CET 21.

Stále se čeká ještě na soudní jednání dalších neúspěšných žadatelů - např. FTV Prima a STEP PR.

Ovšem již nyní lze předpokládat, že soud rozhodne stejně. Ten usuzuje, že RRTV nedostatečně odůvodnila zamítavá stanoviska a nelze transparentně prozkoumat, proč neúspěšní žadatelé licenci nezískali.

Proces digitalizace se ale už nyní protahuje. Televize Nova má v rukou mnohem větší trumf - analogové kmitočty. Na ty má Nova nárok do roku 2017 a stát ji nemůže žádným zákonným prostředkem přinutit, aby se jich vzdala a přešla plně na digitální vysílání.

Nova podala i kasační stížnost proti rozhodnutí soudu, že není osobou zúčastněnou na projednávání žaloby provozovatele televize Prima proti dubnovému rozhodnutí RRTV o udělení licencí šesti digitálním televizím.

Jde o stejný spor, jaký vedla sama Nova a ve kterém jí dal Městský soud v Praze minulý týden za pravdu.

Prima napadla jak skutečnost, že jí nebyla udělena licence pro digitální program Prima klub, tak důvody, které radu vedly k udělení licencí jiným šesti společnostem.

Účastníky řízení by tak měli být jak úspěšní žadatelé, tak společnosti, které v soutěži o licence neuspěly. Soud však Novu za účastníka soudního řízení neuznal a ta proti tomu podala kasační stížnost.

Celý proces digitalizace se může protáhnout až o několik let. To si uvědomuje i Asociace digitálních televizí (ADT). „Nad vzniklou situací vyjádřila ADT znepokojení a obavu, že proces digitalizace v České republice se nyní může zpozdit i o několik let, což by poškodilo nejen českého diváka, ale i prestiž republiky v zahraničí,“ konstatuje Jiří Balvín, předseda asociace.

Rovněž naši investoři a akcionáři jsou hluboce znepokojeni,“ uvedli zástupci členských organizací ADT. To nyní vyčká na doručení písemných vyrozumění soudu a poté chystá odpovídající právní kroky.

Samozřejmě nás těší, že Městský soud v Praze uznal oprávněnost naší žaloby. Jsme přesvědčeni, že nejen my, ale všichni žadatelé měli právo na transparentní průběh licenčního řízení při dodržení konkrétních, jasných a zákonných kritérií,“ uvedli v tiskovém prohlášení jednatelé společnosti Martin Rajman a Jiří Hojgr.

Na vysílání se ale chystá nová digitální televize Z1. „Úvahy o spuštění Z1 včetně dalších platforem kromě DVB-T zatím váznou na právní analýzách současné situace. Ostatně ještě nemáme ani usnesení Městského soudu,“ říká serveru parabola.cz Martin Mrnka, generální ředitel Z1. V úvahu však přichází např. zahájení vysílání v kabelových sítích či přes satelit. Jak Mrnka ale podotýká, nyní není zřejmé, zda Z1 má licenci či nikoliv.

Naopak se zahájením vysílání za současné situace nespěchá TV Barrandov, Febio TV a TV Pohoda. Jediným vysílajícím kanálem je Óčko a existuje i síť regionálních studií sdružených pod RTA. Tato studia mají vlastní analogové licence a vstupují do programu TV Prima.

Za této situace, kdy byla podána i další - tentokrát kasační - stížnost Novy, nám nezbývá, než počkat, k jakým dalším krokům se rozhodne RRTV, případně politická reprezentace naší země. Těžko můžeme dělat něco jiného, když jsme teď, spolu se všemi daňovými poplatníky této země (včetně politiků), rukojmími Novy,“ říká serveru parabola.cz fero Fenič, prezident Febio TV.



Galaxie sport patří do portfolia CME, které ovládá společnost CET 21 - držitele licence TV Nova.

Pokud nebudeme obětováni, snad někdo (kdo má k tomu tu kompetenci) vyjedná naše osvobození. V našich vlastních možnostech to není,“ konstatuje Fenič.

Nové digitální plnoformátové televize se nemusí obávat, že by se dostaly do situace, kdy v nejistotě musí zahájit vysílání nejpozději do konce dubna 2007. „Podle § 66 zákona 231/2001 má žaloba proti zde uvedeným výrokům v rozhodnutí odkladný účinek. Podle našeho názoru se lhůta 360 dnů prodlužuje o dobu od podání žaloby do nabytí právní moci rozsudku soudu,“ říká serveru parabola.cz Václav Žák, předseda RRTV.

Jak bude dále RRTV postupovat, nechce Žák předjímat. „Počkáme na písemné odůvodnění soudu, uděláme si právní rozbor a pak zvážíme uspořádání tiskové konference, na níž bychom médiím vše podrobně vyložili.“

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články