Quantcast

Ohlédnutí za veletrhem IBC 2006 v Amsterodamu (2.)

| Tisk

Čtenáře na Parabole.cz budou však zajímat novinky z oblasti digitálního příjmu. Dá se říci, že všichni u nás známí hráči na poli digitální televize přichází na trh s novými modely, které jsou určeny pro HDTV. Zmíním se o těch nejzajímavějších.

IBC 2006 Kaonmedia představila dvojici HD receivrů Kaon K S630 a K S700H2. Oba přijímače jsou plně MPEG4/H.264 kompatibilní s licencovanými dekódovacími systémy. Jsou navíc vybaveny HDMI rozhraním, dále pak D-sub rozhraním pro připojení monitoru. S630 má dvouúrovňové OSD, USB port a hry. S700H2 umožňuje 6-ti kanálové nahrávání, přehrávání MP3 a je vybaven VFD displejem. Další modely Kaon KVR-2000 a KVR-3000 představují dvoutunerové přijímače s 6-tikanálovým nahráváním, síťovým rozhraním a internetovým prohlížečem.

TechniSat představil řadu zajímavých multitunerových LCD displejů HD-Vision 32/40. Tyto budou k dispozici v provedení 32 a 40 palců a to v barvě černé, stříbrné a platinové. Ve verzích PVR také s možnosti 80 GB pevného disku. Technisat taky připravuje HD přijímač, který by měl být, podle slov představitele firmy na stánku, uveden na trh v prvním kvartálu roku 2007, společně s PCI kartou DVB-S2/MPEG-4. Technisat uvádí na trh přijímače, které jsou vybaveny čtečkou SIM karet. Jsou to modely Digit S1/S2 a Digit K1/K2. Jednička znamená vestavěný dekodér Conax a dvojka Conax + CryptoWorks.

S HD set-top-boxy se roztrhnul pytel a tak byly k vidění modely Arion AF-8000HDCI, Radix DSR-9900 HDCI, Homecast HS 5101CI...

Za zmínku stojí i nenápadný stánek společnosti Technotrend. Tato společnost – design house, zatím jako jediná v Evropě, nabízí PCI kartu pro příjem HD kanálů v MPEG-4. Je to model TT-budget S2-3200, s možností rozšíření o CI slot. S USB rozhraním je to model TT-connect S2-3600. Technotrend totiž dodává širokou škálu produktů OEM například pro Technisat (SkyStar) nebo Hauppauge (WinTV) a proto bude zajímavé sledovat novinky těchto firem v oblasti PCI karet.

IBC 2006 SIEMENS na IBC seznámil veřejnost s koncepcí ucelené řady zařízení Gigaset pro domácí multimédia. Ústředním bodem je multimediální přijímač/hub M740 AV (DVB-T) nebo M750 S/C (DVB-S/DVB-C). Ten umožňuje připojit televizní přijímač, hi-fi věž, video/DVD rekordér, externí pevný disk nebo počítač a tak umožnit prostřednictvím jedného zařízení přístup k ostatním médiím. Jako nejvhodnější prostředí předpokládá domácnost se širokopásmovým připojením k Internetu. Z nabídky satelitních přijímačů uveďme M340 S nebo M351 S CI se dvěma sloty pro moduly CAM. Další z řady a to M451 S CI má zabudovaný 80 GB pevný disk. Model M560 představuje zajímavé řešení s analogovým TV tunerem, vybaveným pevným diskem o velikosti 160 GB a DVD rekordérem.

Siemens se svým konceptem ukazuje budoucí trendy v oblasti domácí zábavy, kde hlavním prvkem bude Internet a domácí síť. Už před lety firma Pinnacle uvedla na trh svůj ShowCenter, jako reakci na rozvíjející se konvergenci médií v domácnostech – digitální video, audio nebo obrázky.



Další zajímavou inovací jsou zařízení, která umožňují sledovat v různých místnostech různý kanál bez nutnosti dalšího digitálního přijímače. Jsou to tzv. Multi Room Set Top Boxy, jako například řada firmy Kaon K 620Rx.

Letošní IBC nabízelo množství zajímavých pohledů do technologické kuchyně firem v oblasti multimédií. Pro nás spotřebitele a uživatele je důležité poznání, že nastupující trendy posouvají domácí zábavu (kam digitální příjem určitě patří) více k propojování tradičních médií se síťovými technologiemi. Rostoucí míra dostupnosti širokopásmového připojení k Internetu, HD-Ready displejů a postupné rozšiřování pozemního digitálního vysílání je dobrým předpokladem k využívání nových multimediálních produktů.

ing. Dušan Sloboda





Reklama




Vybrané články