Quantcast

DVB-T skončilo krachem, RRTV se pokouší o záchranu

| Tisk

logo Konec dohadů, je jasno. Šest nových digitálních kanálů, které obdržely od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) letos v dubnu licence, o ně přišly.

Ne svojí vinou. Rozhodl tak Městský soud v Praze počátkem září. Projednával přitom zatím jen dvě žaloby z deseti – od TV Nova a Galaxie sport.

Ano, jsem zástupcem bývalých provozovatelů digitálních televizí," říká generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín. Stejně jsou na tom i zbylí členové Asociace digitálních televizí (ADT) – Z1, Febio TV, RTA, TV Pohoda, TV Barrandov.

"Z rozsudku jsme vyčetli, že žádnou licenci vlastně už nemáme," prozrazuje Balvín. Do minulého týdne se však stále myslelo, že licence zrušeny nebyly a soud pouze napadl zdůvodnění jejich udělení.

Ukázalo se, že to není pravda. Skoro dva roky trvající licenční řízení k udělení digitálních licencí na platformě pozemní digitální televize (DVB-T) skončilo krachem.

Dokud se všichni účastníci televizního trhu nedohodnou na společném postupu, není možné podle předsedy ADT Jiřího Balvína v digitalizaci pokračovat.

K dohodě, kterou by měli zejména zprostředkovat politici, ale není vůle. Sněmovna a zejména Komise pro sdělovací prostředky v parlamentu je stále nefunkční. Politici navíc řeší své vlastní aféry a kauzy. V Česku je bezvládí...

"Provozovatelé multiplexů říkají, že nemůžou začít vysílat, protože nemají klienty. Oni by je ale měli, a mohli by jich mít víc, kdyby k této situaci nedošlo," říká dále Balvín.

Skeptický je však už i Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), provozovatele přechodného digitálního multiplexu B v Praze.

"V posledních letech přišel stát o všechny vysoké karty pro digitalizaci. Ať už tím, že prodloužil komerčním televizím licence, aniž by jim změnil podmínky, nebo tím, že kvůli volbám se nikdo nechce problémem digitalizace zabývat."

Spuštění definitivních sítí DVB-T se Česko podle Pohla rozhodně nedočká v příštím roce. Preferována bude televize přes internetový protokol (IPTV) a satelitní digitální vysílání (DVB-S). „Ale pozemní digitální televize rozhodně ne. Do dvou nebo tří let se zvýší počet domácností se satelitním příjmem televize o sto až sto padesát procent DVB-T bude ze hry.

To ale nechce připustit RRTV. Vzala za „záchranou brzdu“. Soudní pře o platnost licencí pro šestici digitálních televizí pokračují.



Radní na svém zasedání v úterý a ve středu rozhodli podat k Nejvyššímu správnímu soudu kasační stížnost proti rozsudku Městského soudu v Praze.

Podle předsedy RRTV Václava Žáka by kasační stížnost měla znamenat určitou právní jistotu pro společnosti, které na jaře získali digitální licence a nyní jim hrozí velké ztráty.

Do vyřízení kasační stížnosti se tedy dají udělené licence považovat za právoplatné.

Pokud by Nejvyšší soud o stížnosti rozhodoval v běžné lhůtě několika měsíců, mohly by digitální televize zahájit na jaře příštího roku vysílání. Záleží však na tom, jak Městský soud rozhodne o dalších žalobách neúspěšných žadatelů o digitální licence.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články