Quantcast

Domažlicko od listopadu s digitální ČT a TV Nova. Prima TV bude chybět

| Tisk

logo Česká republika bude mít digitální televizi. Otázkou je, kolik nabídne divákům programů a od kolika provozovatelů bude. Server parabola.cz exkluzivně vysvětluje problematiku.

Proces digitální televize v České republice probíhá sedmým rokem. Cílem je, aby nejpozději v roce 2012 byla definitivně nefunkční platforma analogové pozemní televize, tj. přenos televizních kanálů České televize, Primy a Novy v současné podobě.

Plně digitální pozemní televize (DVB-T) musí být v Česku od ledna 2013. Vyplývá to z rozhodnutí Evropské unie, které je závazné i pro Českou republiku, jakožto členskou zemi.

Plně digitální vysílání (provozovatelé platí za přenos signálu provozovateli multiplexu – síť vysílačů) je od loňského roku v Praze, od letošního i v Brně a Ostravě.

V přechodném multiplexu A, provozovaném Českými radiokomunikacemi, je Česká televize (ČT) se svými kanály ČT1, ČT2, ČT4 Sport a ČT24. Na páté pozici je TV Nova. Ta v multiplexu může působit vzhledem k dohodě s Českou televizí.

Ze zákulisních informací serveru parabola.cz vyplývá, že současný management ČT s TV Nova má k sobě velmi blízko, což se projevuje zejména vzájemným korigováním kroků v záležitostech DVB-T, ale zejména inzerce.

ČT od ledna 2007 sníží podíl reklamy, od roku 2008 ji veřejnoprávní televize nesmí podle zákona vysílat vůbec. Naopak TV Nova z tohoto stavu bude profitovat. V době, kdy pravděpodobně nové digitální televize v příštím roce nezačnou vysílat, asociace sdružující reklamní a komunikační agentury žádají zachování reklamy na ČT, neboť Nova uvažuje o zdražení v hodnotě 10 %.

Podle vyjádření Martina Krafla, tiskového mluvčího ČT, pro média v minulých dnech, veřejnoprávní televize o zachování reklamy neuvažuje. Podle něho je financování ČT zajištěno a reklamní příjmy nejsou potřeba. V následujících letech se totiž zvýší televizní poplatky z dnešní stokoruny až ke 135 Kč měsíčně.

V konečném důsledku vše zaplatí občan – v podobě zvýšeného tzv. koncesionářského poplatku a v ceně zboží, do které se promítne dražší cena reklamy. Profitovat bude zejména ČT a TV Nova, ke které se přidá ještě Prima TV.

Na Domažlicku se digitálně začne vysílat ve stejné podobě jako v Praze, Brně a Ostravě od 1. listopadu 2006. Na jaře 2007 by stejným způsobem mělo digitální vysílání (DVB-T) začít i v Ústeckém kraji. Důvodem je rušení 12. kanálu digitálním rozhlasem (T-DAB) v sousedním Německu. Na Domažlicku se to týká ČT2 a na Ústecku TV Nova.

České radiokomunikace předpokládají, že současné analogové a nově spuštěné digitální televizní vysílání potrvají souběžně minimálně čtyři měsíce.

Poté bude analogové vysílání v této oblasti vypnuto a lidé jej bez zařízení pro příjem digitálního signálu, takzvaného set-top boxu, na svých současných televizorech již dále nenaladí.

Set-top boxy jsou převaděče digitálního signálu na analogový, které je nutné zapojit mezi běžnou anténu a televizor. Cena těchto zařízení dnes začíná na hranici kolem 1500 korun.



DVB-T v Česku mělo nabídnout od května 2007 i šest nových digitálních kanálů – Z1, Febio TV, RTA, TV Barrandov, TV Pohoda a TV Óčko. Provozovatel TV Nova a Galaxie sport ovšem napadlo téměř dva roky trvající digitální licenční řízení a stále není jasné, zda nové kanály začnou v DVB-T vysílat. Z tohoto důvodu nemůžou spustit své přechodné multiplexy společnosti Czech Digital Group (B) a Telefónika 02 (C). Ta naopak se zaměřuje na novější technologie přenosu televizních kanálů – IPTV, HDTV a DVB-T v kompresi MPEG-4. Což je novější technologie než zatím u nás uvažované MPEG-2.

Shrnutí stavu: Od roku 2007 pravděpodobně DVB-T jen ve vybraných oblastech České republiky s kanály ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT24, TV Nova.

Ostatní televizní kanály digitálně vysílat nemohou. A to ani TV Prima. To vadí zejména lidem na Domažlicku. V multiplexu A totiž je pouze ČT a TV Nova. Navíc za čtyři měsíce Domažlicko přijde definitivně o analogový signál.

Navíc Česká televize omezí vysílání reklamy, kterou si „rozebere“ zejména TV Nova. Naopak českému občanovi se zvýší tzv. koncesionářský poplatek a například na Domažlicku a později na Ústecku přijde o příjem TV Prima.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články