Quantcast

Firma Czech Digital Group otestovala MPEG-4

| Tisk

logo Společnost Czech Digital Group (CDG) otestovala vysílání v kompresním formátu MPEG-4. Zkušební program v MPEG-4 byl zařazen do vlastní DVB-T sítě „B“, který vysílá v Praze a středních Čechách. Na dotaz serveru parabola.cz to uvedl Jiří Rajdus, manažer projektu společnosti CDG.

Testovací vysílání v MPEG-4 proběhlo již před 2 týdny. Do multiplexu CDG byl zařazen kanál, který přenášel obsah souborů MP4. Jednalo se pouze o krátkodobé vysílání, které trvalo jen několik málo hodin. Žádný z dosavadních programů sítě kvůli těmto testům nebyl odpojen. Po dobu testů se přenášelo celkem 7 TV kanálů – 6 v MPEG-2 a jeden v MPEG-4 + 3 rozhlasové stanice.

Testovací vysílání v novém kompresním formátu probíhalo ve standardním rozlišení. Datový tok byl nejprve 2 Mbit/s a postupně byl podle potřeby testů snižován.

K příjmu firma použila známý set top box firmy TechniSat – model MF4-T, který je určen pro příjem programů ve standardním rozlišení v MPEG-2. Přístroj má i CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Jako „dekodér“ byl tentokrát použit modul firmy Neotion, který dokáže překonvertovat signál z MPEG-4 na starý formát MPEG-2.

Podle J.Rajduse z CDG je předčasné hodnotit vysílání v MPEG-4. „Naše firma si chtěla novou kompresi vyzkoušet. Test ukázal, že jsme na vysílání v MPEG-4 připraveni. Je jen otázkou času, kdy obdržíme online kodér, který nám umožní kompresi detailněji otestovat,“ říká pro web parabola.cz J.Rajdus.

Firma by chtěla do zahájení řádného provozu své sítě pokračovat v testech v MPEG-4 a přenášet celkem 7 TV kanálů (6 v MPEG2 + 1 v MPEG-4). Do formátu MPEG-4 bude pravděpodobně zakódován některý ze stávajících šesti programů dostupných v MPEG-2 v paketu společnosti pro porovnání kvality obrazu.

Formát MPEG-4 otestovala také společnost Telefonica O2 u příležitosti konání mezinárodního veletrhu Invex. Na K25 se v Brně ještě vysílá program ČT24 ve třech různých formátech a kvalitách – v MPEG-2/SD, MPEG-4/SD a MPEG-4/HDTV.



Na našem trhu jsou k dispozici jen set top boxy pro příjem vysílání ve formátu MPEG-2. Pro sledování vysílání v MPEG-4 je zapotřebí buď receiver s podporou nového formátu nebo přístroj s MPEG-2 s CI sloty, do kterého se vloží modul Neotion, který překonvertuje signál na starý formát.

Volně vysílané programy v DVB-T budou v České republice vysílat v MPEG-2. Formát MPEG-4 bude využit v budoucnu – např. s nástupem vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) nebo pay-tv.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články