Quantcast

Platforma Czech Link mění název na CS LINK

| Tisk

Nástup zemské digitální televize přináší řadu nesporných výhod a možností do budoucna. Jeho zpožďování a efektivita rozšiřování v přechodném období však dává více zelenou alternativním způsobům šíření televizního signálu, které byly doposud v menšině (cca 25%). Nejschůdnější a nejšířeji dostupnou variantou je satelitní vysílání.

V současné době přijímá české programy prostřednictvím individuálních satelitních antén téměř 300.000 domácností a další stovky tisíc je přijímají prostřednictvím skupinových satelitních antén. Kromě placených satelitních služeb získává stále na větší oblibě příjem českých programů ze satelitní pozice 23,5 stupně východně (ASTRA 3A) dříve nazývaný Czech Link. Zájemci mohou za jednorázový poplatek v podobě pořízení dekódovací karty získat přístup k většině základních českých televizních programů. Zájem dokazuje i meziroční nárůst posledních let, který se pohybuje kolem 20 až 30% a v současné době se blíží hranici 150.000 uživatelů. Nárůst vykazuje i počet přenášených programů v češtině na pozici 23,5°E: 10 televizních programů a 10 rozhlasových programů. Tím se tato služba defacto stává národní satelitní platformou.

Odhaduje se, že problémy s nástupem zemské digitální televize (DVB-T) mohou posunout satelitní příjem během následujících dvou až tří let přes hranici 20% z celkového počtu televizních domácností. Nejen tempo růstu diváků, ale i zájem o atraktivní satelitní pozici 23,5 stupně východně z řad provozovatelů televizního vysílání, umožnily poskytovatelům služby tohoto způsobu šíření televizního signálu (SES ASTRA, T-Systems a Czech DiVision) vytvořit ještě lepší podmínky pro další rozvoj této služby v nejbližších dnech. Zájem společně postupovat v rozvoji dalších satelitních služeb je vyjádřen dohodou rozvíjet spolupráci pod jednotnou obchodní značkou CS LINK.

31.10. ve 02.00 hodin zmizí na satelitních digitálních přijímačích identifikace satelitní služby Czech Link a bude nahrazena názvem CS LINK. Pro uživatele této služby se nic nezmění. Je to však příslib nástupu nových služeb v nejbližších následujících týdnech.

Technické parametry příjmu:
satelit: Astra 3A (23,5°E)
kmitočet: 12,525 GHz


polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4

redakce





Reklama




Vybrané články