Quantcast

Domažlice se zítra dočkají DVB-T paketu Radiokomunikací

| Tisk

logo Po Praze, Brnu a Ostravě se Domažlice zítra stanou čtvrtým regionem, kde bude možné přijímat digitální pozemní televizi. Uživatelé v Domažlicích a okolí mohou od prvního listopadového dne přijímat 4 televizní a 7 rozhlasových programů v digitální kvalitě.

Dne 1.listopadu zde bude spuštěn multiplex A společnosti Radiokomunikace a.s. Paket bude obsahovat programy veřejnoprávní České televize - tj. ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 a dále stanice Českého rozhlasu - ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Praha + ČRo 6, ČRo 3 - Vltava, ČRo 4 - Rádio Wave, Rádio Česko, ČRo D-Dur a ČRo Leonardo. Informoval dnes o tom provozovatel multiplexu. V paketu Radiokomunikací se zatím neobjeví TV Nova, která zatím nedostala od RRTV souhlas. „Doufáme, že souhlas obdržíme co nejdříve, neboť domažlický projekt pokládáme za velmi potřebný experiment, který prověří všechny mechanismy přechodu z analogového na digitální vysílání a že o něm Rada rozhodne na svém nejbližším zasedání,“ říká generální ředitel TV Nova Petr Dvořák.

V okamžiku spuštění vysílání začnou České radiokomunikace a Český telekomunikační úřad provádět korekční měření, jejichž cílem bude porovnat modelové předpoklady pokrytí Domažlicka se skutečným stavem,“ řekl dnes Martin Roztočil, ředitel úseku vysílacích služeb Radiokomunikace a.s. Na základě výsledku těchto měření firma zveřejní podrobné údaje pokrytí domažlického regionu.

Společnost předpokládá, že i přes poměrně malý výkon vysílače bude možné digitální televizi sledovat i v okrajových částech Plzně. „Příjem ale bude dostupný pouze na vyvýšených místech, za dobrých meteorologických podmínek a při použití kvalitní dálkové antény, V případě Plzně v žádném případě nemůžeme garantovat kvalitu signálu, protože vysílání z Vraního vrchu není určeno pro Plzeňsko,“ dodal Roztočil.

V případě Domažlicka, stejně jako v kterékoli jiné lokalitě České republiky, doporučuje společnost používat k příjmu digitálního vysílání set-top boxy testované pro provoz v digitálním multiplexu Českých radiokomunikací. „Je možné, že v některých případech, kdy mají diváci nainstalovány nekvalitní antény, bude potřeba jejich revize nebo i výměna,“ doplnil Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic ÚVS Radiokomunikace a.s.



Zahájení digitálního pozemního vysílání ve standardu DVB-T neomezí stávající analogové vysílání. Analogové vysílače budou provozovány v nezměněné podobě, v průběhu souběžného provozu budou na základě podrobné analýzy a měření stavu pokrytí Domažlicka převáděny na digitální provoz. „Po dohodě vysílatelů, předpokládáme vypnutí analogového vysílání v závěru druhého čtvrtletí 2007,“ vysvětlil Martin Roztočil.

Pátým regionem s DVB-T vysíláním bude Ústí nad Labem. Stejně jako Domažlice bude problematika Ústecka řešena mimo TPP (technický plán přechodu na pozemní digitální vysílání) z důvodu rušení K12 německým digitálním rozhlasem. Na Domažlicku se problém týká programu České televize, v Ústí naopak TV Nova.

redakce





Reklama




Vybrané články