Quantcast

Analýza DVB-T v ČR: Petr Dvořák navrhne CME stáhnutí kasační stížnosti

| Tisk

logo Na VI. Českokrumlovské digitální konferenci došlo k zajímavé situaci. Petr Dvořák, generální ředitel TV Nova, naznačil, že navrhne centrále CME v Londýně stažení kasační stížnosti.

To je hlavní poselství a zpráva z dvoudenní konference, která se konala ve dnech 2. – 3. listopadu 2006 v Českém Krumlově. Server parabola.cz byl u toho.

Dvořák řekl, že navrhne majiteli stanice, aby stáhl kasační stížnost proti tomu, že Nova nebyla přizvána k projednávání žaloby konkurenční televize Prima.

Pokud by provozovatel vysílání TV Nova Dvořákův návrh akceptoval, umožnil by tím, aby se před Nejvyšší správní soud dostala jiná kasační stížnost, kterou podalo šest žadatelů o digitální licence a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Televize Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Z1, Óčko a RTA i RRTV si stěžují na to, že v září Městský soud v Praze vyhověl žalobám televize Nova a Galaxie Sport a zrušil zmíněným stanicím platnost digitální licencí vydaných letos na jaře.

Možnost soudního projednání stížnosti šesti neúspěšných žadatelů o povolení digitálně vysílat by pravděpodobně odblokovala dosud procesně složitou a časově velmi náročná právní situaci kolem zahájení digitalizace.

Dvořákovo gesto učiněné v Českém Krumlově je především výzvou pro Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Z1, Óčko a RTA k jednání.

Očekávanou odpovědí by mohl být patrně příslib uvedených televizí sdružených v Asociaci digitálních televizí (ADT), že zváží stažení své kasační stížnosti a umožní tak RRTV obnovit výběrové řízení a digitální licence přidělit znovu.

Kdyby to ale členové asociace skutečně učinili, dostali by se do nevýhodného postaven.

TV Nova by k jednání přistupovala jako subjekt, který vysílá, s pevnou pozicí na trhu. Zatímco Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Z1, Óčko a RTA by měly slabší pozici.

I když předseda ADT Jiří Balvín se v tomto smyslu vyjádřil poměrně optimisticky, generální ředitel RTA Jaroslav Berka zapochyboval, že by stáhnutí kasačních stížností něco vyřešilo.

Také šéf stanice Z1 Martin Mrnka jednoduše označil za nejlepší řešení rozhodnutí soudu o tom, že RRTV přidělila digitální licence správně. S tím se ovšem zatím Nova nechce smířit.

Dvořákův deklarovaný úmysl stáhnout kasační stížnost Novy je asi nutné chápat hlavně jako signál k zahájení vyjednávání a způsob, jakým na něj asociace vedená Balvínem odpoví.

Kdo stojí za TV Nova? Držitel licence – společnost CET 21, s.r.o.. Ta je ovládaná mediální skupinou CME, která se vyčlenila ze CEDC, zakladatele - amerického miliardáře Ronalda Laudera, a která v prosinci 2004 koupila zpět podíly v CET 21 od české finanční skupiny PPF ztotožňována s Petrem Kellnerem.

Letos v září ale došlo k významné obchodní transakci. Lauder prodal téměř polovinu svého podílu v této společnosti investiční firmě Apax Partners.

Nový investor získal 49,7 procenta akcií, jež byly dosud v držení Laudera coby předsedy správní rady CME. Zaplatil za ně 190 milionů dolarů v hotovosti, což je v přepočtu asi 4,18 miliardy korun. Apax tak získal patnáctiprocentní podíl v CME.

Přičemž Lauder si z původního podílu v CME ponechal více než 50 procent a zůstal tak nadále největším akcionářem společnosti. Správní rada CME se rozšířila o zástupce Apaxu Christiana Stahla a Franka Ehmera. "Investice Apax je potvrzením naší strategie a ukazuje důvěru v pokračující růst našich trhů," prohlásil v oficiální tiskové zprávě CME její generální ředitel Michael Garin.

Apax podle Garina při podobných obchodech počítá s výnosy dvoj až trojnásobku původní investice. "Sdílíme optimistický pohled Apaxu na naši budoucnost," dodal šéf CME.

Na jaře 2002 se do TV Nova dostala finanční skupina PPF Petra Kellnera. Jak on vybudoval své impérium a dosáhl toho, že se dostal na celosvětový seznam miliardářů podle časopisu Forbes?

Podle Wikipédie následovně. Petr Kellner vystudoval v roce 1987 Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor ekonomika průmyslu. Na počátku jeho kariéry stojí brněnská firma Impromat, která prodává kopírky značky Ricoh. V této firmě se seznámil s Milanem Maděryčem a Milanem Winklerem. Winkler byl v roce 1994 zatčen za padělání směnek v hodnotě okolo půl miliardy údajně podepsané Petrem Kellnerem.



Tito tři společníci se rozhodli využít šance – první vlny kupónové privatizace, a tak v roce 1991 založili fond PPF (První privatizační fond). Při založení si PPF půjčila od společnosti Sklo Union Teplice 40 miliónů Kč jako kapitál. Tyto peníze byly použity hlavně na reklamní kampaň, ve které herec Josef Dvořák přesvědčoval občany České republiky, aby body ze svých kupónových knížek investovali do fondu PPF.

Ze svěřených peněz PPF získal akcie více než 200 firem v hodnotě přesahující 5 miliard. Postupně byl privatizační fond PPF přeměněn na několik otevřených podílových fondů a společnost PPF se stala manažerskou firmou ovládající řadu společností z nejrůznějších oborů. Mezi nejdůležitější společnosti ovládané PPF patří Česká pojišťovna, Home Credit, v minulosti například televize Nova či eBanka. Nyní se PPF orientuje na východní trhy, především Rusko a Čínu.

Datovaným zlomem v historii PPF je rok 1996, kdy nakoupil 20 % akcií České pojišťovny na volném trhu (od Interbanky a České spořitelny) a díky tomu získal jedno místo v dozorčí radě. Poté již Kellner se svojí PPF postupně získával větší vliv v České pojišťovně, až nakonec v roce 2001 získal od státu poslední část akcií.

Petr Kellner nezůstával pouze v Česku, ale vydal se i do světa. V Rusku založil Fond Petr Veliký, který také získával finance z privatizace. V roce 1998 se provalilo, že fond Petr Veliký tajně sponzoroval politickou stranu ODA, která měla možnost zasahovat do privatizace v letech 1992–1997.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články