Quantcast

Head HD500 FTA Premium - levný box na FTA programy

| Tisk

Head HD500  <a href=FTA Premium - přední panel"> I v dnešní rezenci se budeme věnovat testování velmi levných satelitních přijímačů určených pro příjem volných programů. Firma Head Intelligence nabízí celou řadu modelů od nejlevnějších až po PVR přijímače. Pro testování jsem zvolil základní typ Head HD500 FTA Premium.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Na zadním panelu se nacházejí dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), koaxiální S/PDIF konektor, anténní vstup a výstup, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu.

Menu přijímače

Menu je k dispozici kompletně v češtině, není však úplně bez chyb. Je velmi jednoduché a přehledné. Menu má obdobný vzhled jako u populárních přijímačů Ferguson. Hlavní menu tvoří čtyři položky. První položka je nazvána „Hledání kanálů“. To je možné jak manuální, tak automatické na dané družici.

Je možné vyhledávat i s pomocí PIDů (VPID, APID, PCR a navíc se zadává SID), toto menu je však ukryté a to v druhé položce hlavního menu, které se jmenuje „Editace“. Zde můžeme kanály mazat, přesouvat, přejmenovávat a uzamykat. Můžeme rovněž editovat celé satelity (mazat, přejmenovávat), nabídka obsahuje 109 družic a další lze přidávat. Lze editovat i samotné transpondéry jednotlivých družic.

Head HD500 FTA Premium - přední panel Třetí položka v menu se věnuje „Nastavení systému“. Zde si zvolíme jazyk menu a zvukového doprovodu, jazyk titulku zde chybí. Dále typ video výstupu (CVBS, RGB), nastavení času, UHF nastavení apod.

Poslední položka s názvem „Různé“ obsahuje doplňkové informace jako je typ použitého hardwaru a softwaru, zobrazení síly signálu a vestavěné hry.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný neoficiální firmware PH_05.V301 z 21.10.2006. Vyhledávání programů přijímači nečinilo žádné potíže a to i nízkým parametrem symbol rate. Přijímač byl schopný vyhledat kanály od SR cca 1,5 Msym/s. Nižší hodnoty SR už nezvládnul. Rychlost přepínání mezi programy byla standardní.

Přijímač umí uložit do paměti max. 4000 kanálů. Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Lze rovněž zapnout akustickou kontrolu síly signálu. Přijímač se choval po celou dobu testování stabilně.

Přijímač neumí uložit audio track na předvolbu a neporadí si ani i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Zřejmě se jedná o softwarovou chybu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se však ne úplně všechny zobrazovaly v pořádku (občas chyběla diakritika). Teletext byl zobrazen téměř přes celou obrazovku a byl velmi pěkně čitelný.

Head HD500 FTA Premium - přední panel Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy (Telekanal Kultura a Ren TV) na družici Express AM2 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Msym/s. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Citlivost tuneru byla velmi dobrá. Tentokrát jsem vyzkoušel dx příjmem „Tekanalu Zvezda“ na družici Express AM1, programy BBC na Astře 2 apod. Přijímač reaguje na povely dálkového ovládání svižně. Příjemný je i široký úhel, ze kterého lze přijímač ovládat.

Přijímač sice nemá žádný vestavěný dekodér nebo CI slot, ale i tak nejsme závislí jen na volných programech. Firmware obsahuje také funkci emulace kódovaných programů v systémech Irdeto, Viaccess, Nagravision, Cryptoworks, Biss a Constant control word. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

EPG

Elektronický programový průvodce má k dokonalosti hodně daleko. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následujícím pořadu. Podrobné informace byly v mnoha případech oříznuty nebo se nezobrazovaly vůbec.

České znaky na programech UPC Direct se kupodivu zobrazovaly v pořádku. Bohužel podrobné informace byly u tohoto providera značně oříznuty. Azbuka s na kanálech NTV plus zobrazovala chybně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací o pořadech však trvá poněkud déle.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače proběhl naprosto bez problémů. Na komunikaci mezi PC a receiverem se používá utilita „Loader 2.4“. Na úpravu a zálohování settingu se používá program „SettingEditor V3.1“, úprava settingu i komunikace probíhala bez závad.



Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Mikuláškovo náměstí 15, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Hodnocení:
+ velmi dobrá citlivost tuneru
+ podporuje EPG ISO 6937
+ OSD teletext
- nedokonalé EPG
- nelze uložit audio track k programu

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články