Quantcast

Gital: Jsme připraveni na nové placené programy

| Tisk

V pořadí již třetí satelitní placená televize pro Českou republiku a Slovensko zahájí vysílání 23.listopadu 2006. Paket nabídne na našem trhu nový způsob předplatného, který se již osvědčil v Rakousku (Easy.tv) - zákazník si bude moci objednat programy, které chce sledovat a nebude muset platit za balík několika desítek programů, které všechny nesleduje.

Paket CS LINK, který vzniká na satelitní pozici 23,5°E, bude dostupný na dekódovacích kartách firmy Gital (diGITALlink). Firma bleskově zareagovala a serveru parabola.cz oficiálně potvrdila start nových placených programů na svých kartách. "Společnost GITAL, s.r.o. se dohodla s provozovatelem platformy CS LINK na možnosti příjmu placených programů kartou GITAL. V těchto dnech probíhají intenzívní jednání technického a procesního rázu tak, aby bylo možno počátkem prosince zahájit ostrý provoz," uvádí firma Gital v dopise adresovaném serveru parabola.cz.

"Společnost GITAL je technicky připravena k provozování placené TV - nabízí jednoduché, rychlé a moderní způsoby předplatného, které se osvědčilo u registrací GITAL karet a předplatných CS FILMu a Galaxie sport," popisuje serveru parabola.cz obchodní oddělení firma Gital. A jak to celé bude fungovat? "Divák si obdobně jako u mobilních telefonních operátorů zakoupí diGITALkupon odpovídající ceny, který obsahuje pod stíracím polem kód. Tento kód potom použije ve spojení s číslem GITAL karty pro registraci karty nebo aktivaci předplatného TV programu. Má možnost volby z několika cenových hladin registrace karty, několika možností předplatného. Aktivace programů probíhají formou odeslání SMS nebo vyplněním jednoduchého příkazu na internetových stránkách www.gital.cz/aktivace ," popisuje způsob objednání firmy Gital.

Divák se může stát abonentem placených programů kdykoliv. "Aktivace je možné provádět non-stop v kteroukoliv denní i noční hodinu, o svátcích i víkendech. Divák nemusí podepisovat žádné smlouvy, aktivace požadovaného programu je provedena během pár minut. Více informací je uvedeno na www.gital.cz ," uvádí pro server parabola.cz firma Gital. "Věříme, že současní i budoucí majitelé karet GITAL budou s našimi službami spokojeni a přivítají rozšíření možností sledovat další atraktivní programy kartou GITAL," píše obchodní oddělení firmy Gital.

CS LINK víceméně navazuje v historii na značku Czech Link, která se stala symbolem pro příjem českých programů ze satelitu. CS LINK bude postupně rozšiřovat programovou nabídku o další žádané placené stanice. Prvním z nových programů bude HBO1. Tato stanice bude umístěna na nový transpondér CS LINKu na satelitu Astra 1D, který je zaparkován na stejné pozici jako Astra 3A, tj. na 23,5°E. Další programy v CS LINKu budou postupně nabíhat podle plánu, který je uveden v následující tabulce.

NABÍDKA CS LINKu
FTA (free to air) ČT24, TV Noe + CZ rádia + TV Óčko, Top TV, TA3, SK rádia
FTV (free to view) ČT1, ČT2, ČT4 Sport, TV Prima  
pay-tv (placené) CS Film, Galaxie Sport dostupné již nyní
HBO1 od 23.11.2006, ofic. od 1.12.2006
Hustler TV od poloviny prosince 2006, ofic. od 1.1.2007
dokumentární TV od ledna 2007
TV FilmBox, Nonstop Kino únor 2007 (budou i na kartách SkyLink)

Nabídka CS LINK je a bude jedinou českou platformou, která divákům nabídne nekódovanou programovou nabídku (FTA) + balík kódovaných stanic bez jakéhokoliv poplatku (FTV) (uživatel musí platit jen zákonem stanovené koncesionářské poplatky za televizor a rádio). Ostatní programy v CS LINKu budou divákům zaktivovány, pokud si je objednají. Prvním novým programem v nabídce bude HBO1. Druhý program HBO2 se do CS LINKu neplánuje. Zatím.



Přes pozici 23,5°E se v současné době vysílá 45 televizních a rozhlasových programů v češtině a slovenštině. Nabídka se bude postupně rozšiřovat o další. Očekává se, že noví vysílatelé s DVB-T licencí využijí satelit jako moderní prostředek k distribuci signálu na jednotlivé DVB-T vysílače a také jako způsob distribuce programu divákům přímo ze satelitu (DTH - direct to home). Pozice 23,5°E je příslibem rozšíření o další atraktivní programy.

Provozovatelem placené televize bude společnost CZ Rádia, s.r.o.. Na posledním 20.zasedání Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zamítla přihlášku CZ Rádia jako provozovatele převzatého TV a R vysílání pro rozpor podle § 17 odst. 4 zákona č. 231/2001 Sb. Pro provozovatele to znamená podat novou registraci, která vyhoví zákonu. RRTV se požadavkem bude zabývat na svém příštím 21.zasedání za 2 týdny, tj. 2 dny před plánovaným startem platformy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články