Quantcast

Třetí placená televize odstartuje koncem listopadu

| Tisk

Česká republika a Slovensko se v dohledné době dočkají nové satelitní placené televize. Po UPC Direct a Digi TV vstoupí na trh další hráč, který přinese uživatelům možnost si konečně objednat jen programy, které chtějí sledovat.

Nová placená televize bude fungovat pod značkou CS LINK, která se divákům paketu českých programů na satelitu Astra 3A (23,5°E) poprvé představila v noci na úterý 7.listopadu 2006. V tento den se změnily původní identifikace providerů paketu, který dříve působil pod jednotným názvem Czech Link na název nový - CS LINK. Značka Czech Link, stejně jako Slovak Link, zmizela z trhu. Czech Link kvůli změně vlastníků platformy a Slovak Link z důvodu problémů s názvem domény.

CS LINK v současné době obsahuje programy ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport, TV Prima, TV Noe a placené programy CS Film a Galaxii Sport. V dohledné době se počet nabízených programů ještě rozšíří. Od 23.listopadu 2006 bude uveden do provozu druhý transpondér pro CS LINK, tentokrát na satelitu Astra 1D (také pozice 23,5°E). Prvním z nových programů CS LINKu bude filmový kanál HBO.

HBO začne v CS LINKu vysílat zhruba od 23.11.2006 a v rámci promo akce bude na týden dostupný všem uživatelům dekódovacích karet firmy Gital. O zpřístupnění programu na karty jiného distributora - firmy Trade and Technology - se v tuto chvíli jedná. Výsledek jednání nelze v tuto chvíli odhadnout ale je možné, že nové placené programy (nejenom HBO) budou dostupné jen na kartách firmy Gital.

Program HBO je určen především pro fanoušky filmů. Diváci CS LINKu se mohou těšit opravdu na kvalitu - video bit rate se bude pohybovat okolo 4 MBit/s. V současné době se zjišťuje, zda bude technicky možné nabídnout divákům i AC3 stopu. Jak již bylo uvedeno, CS LINK bude nabízet kanály samostatně. Předplatné kanálu HBO bylo stanoveno na 200,-Kč měsíčně, roční předplatné bude za 2000,-Kč, což je podstatně méně, než nabízejí stávající provozovatelé placených platforem v České republice. Navíc divák nebude vázán na odběr základní nabídky, takže cena bude skutečně atraktivní.

Zhruba v polovině prosince se CS LINK na satelitu Astra 1D rozšíří o další stanici - porno kanál HUSTLER TV, která bude vysílat od 22:00 do 6:00 hodiny ranní. Do konce roku bude probíhat promo akce. Cílem bude stanici představit abonentům. V lednu bude zahájen prodej předplatného.



Další přírustek v nabídce nové placené televize bude v lednu 2007 blíže nespecifikovaný program, který nabídne dokumentární filmy. Název kanálu bude ještě upřesněn.

V další etapě rozvoje CS LINKu se v nabídce objeví filmové programy - TV FILMBOX a NONSTOP KINO, které doposud vysílají spíše jen pro distribuci kabelovým operátorům na satelitu Amos (4°W). Signál na družici Amos je poměrně problematický a vstupem stanic SPI International na satelit Astra 1D se zlepší technická kvalita vysílání a vyřeší se i problém s kódovacím systémem a dekódovacími kartami. TV FILMBOX a NONSTOP KINO budou na satelitu Astra 1D vysílat pro klienty paketu CS LINK a také SKYLINK (Simulcrypt). Právě tyto dva nové kanály budou přidanou hodnotou pro slovenské dekódovací karty.

Pro příjem programů CS LINKu a dalších plánovaných placených stanic je zapotřebí digitální satelitní receiver s dekodérem CryptoWorks a kartou Gital (diGITALlink), parabolu je nutné nasměrovat na pozici 23,5°E. Nabídka CS LINK se zatím vysílá na satelitu Astra 3A, od konce listopadu bude dostupná i ze druhého transpondéru, který bude tentokrát aktivován na družici Astra 1D, která je na stejné pozici jako Astra 3A. Divák bude muset jen naskenovat další paket na svém přijímači.

Provozovatelem paketu CS LINK bude společnost CZ Rádia, s.r.o., která hodlá postupně rozšiřovat nabídku o další stanice.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články