Quantcast

Na Domažlicku nesmí v DVB-T vysílat TV Nova, ta se bude bránit

| Tisk

logo Od listopadu na Domažlicku bylo zahájeno DVB-T. Tamní diváci ale mohou sledovat pouze programy České televize. TV Nova a Prima TV chybějí.

V přechodném multiplexu A, který v západočeském regionu spustily České Radiokomunikace, se objevují jen programy veřejnoprávní televize – ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport.

Zatímco ve stejném multiplexu v Praze, Brně a Ostravě televize Nova digitálně vysílá, na Domažlicku nemůže – přestože chce. Důvodem je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Radní žádost Novy zamítli pro procesní pochybení. Podle předsedy RRTV Václava Žáka jje to kvůli tomu, že TV Nova podává opakovaně žádost, na jejíž chybnost už upozornil Úřad RRTV. „Procesní pochybení spočívá v tom, že žádost neodpovídá požadavkům zákona o rozhlasovém a televizním vysílání a tudíž ji nelze schválit.“

Konkrétně se jedná o rozhodnutí vydané v tiskové zprávě ze dne 10. listopadu 2006. RRTV oznámila, že zastavila se společností CET 21 spol. s r. o. správní řízení týkající se žádosti o rozšíření licence podle ustanovení § 66 odst. 1 písm. b) správního řádu z důvodu zjevné právní nepřípustnosti žádosti.

Tuto žádost podala TV Nova proto, aby měla jednoznačný právní podklad pro zahájení pilotního digitálního vysílání v oblasti Domažlic společně s Českou televizí,“ specifikuje serveru parabola.cz Veronika Šmítková, tisková mluvčí TV Nova.

Podle Šmítkové Nova sice v současné době ještě nechce zmíněné rozhodnutí RRTV detailně komentovat, neboť neobdržela písemné vyhotovení včetně odůvodnění, přesto její stanovisko odmítá, neboť si není vědoma jakéhokoli procesního pochybení či dokonce právní nepřípustnosti žádosti.

Účelem žádosti bylo vyjasnění otázky, zda za stávající legislativní situace opravňuje vysílací licence společnosti CET 21 spol. s r. o. a předchozí rozhodnutí RRTV zúčastnit se digitálního vysílání.

A to nejen v rámci pilotních projektů v Domažlicích a Ústí nad Labem, ale obecně také v rámci připravovaného přechodu na digitální vysílání v celé České republice a následně v některém z nových digitálních multiplexů.

Musím bohužel konstatovat, že se Rada vyjádření k těmto klíčovým otázkám procesu digitalizace zřejmě vyhnula odkazem na právní nepřípustnost žádosti. Tato skutečnost mne mrzí zejména proto, že pro naši účast v procesu digitalizace musí v těchto otázkách panovat absolutní právní jistota. Tu ostatně v souvislosti se svou investicí a její budoucností bezpodmínečně vyžadují i naši investoři. To jsme byli připraveni vysvětlit i v průběhu ústního projednání naší žádosti, na které jsme ale bohužel nebyli RRTV přizváni,“ říká serveru parabola.cz generální ředitel televize Nova Petr Dvořák.

A zároveň dodává: „Mrzí nás, že do společného pilotního digitálního projektu připravovaného velmi intenzivně odborníky jak z TV Nova, tak i z České televize, se prozatím nemůžeme připojit.“

Televize Nova podle svých slov nabídla RRTV ve svém podání možné a vstřícné řešení předmětných otázek.



RRTV však společnosti CET 21 spol. s r. o. přímo či prostřednictvím tisku nabídla v poslední době nejméně tři vzájemně si odporující řešení dané situace, která televize Nova považuje za nezákonná i zjevně nevhodná,“ tvrdí Šmítková a pokračuje: „Patří k nim například doporučení RRTV, aby Nova požádala o rozšíření územního rozsahu vysílání, které je ale přitom od samého začátku definováno jako celoplošné.“

Vedení televize Nova proto nevylučuje, že poté, co obdrží a prostuduje písemné zdůvodnění rozhodnutí RRTV, se pro vyjasnění daných otázek obrátí o pomoc k soudu.

Na Domažlicku ovšem nemůže vysílat v DVB-T ani Prima TV. Ta však kvůli tomu, že přechodný multiplex B provozuje společnost Czech Digital Group (CDG). Ta je oproti Radiokomunikacím v nevýhodě. Multiplex CDG je totiž v režimu experimentu.
Radní se navíc na svém zasedání nezabývali otázkou prodloužení licence pro experimentální vysílání digitálního multiplexu B v Praze na příští rok.

Podle Žáka je žádost již na Úřadu RRTV ale nebyl ze strany radních dostatečný čas k projednání. CDG však velkou šanci na úspěch nemá: podle současného vysílacího zákona by mohla získat pouze krátkodobou licenci na 60 dní. Pokud by ji od RRTV obdržela, oddálila by multiplex B pouze na konec února 2007.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články