Quantcast

Konkurence DVB-T: Volný testuje IPTV a nabídne digitální TV

| Tisk

K operátorovi Telefónika O2 přibude konkurence. Službu IPTV testuje operátor Volný, který chce komerčně zahájit provoz začátkem roku 2007.

Telekomunikační operátor Volný prostřednictvím vlastní vysokorychlostní sítě ADSL2+ poskytne kvalitní digitální vysílání, postavené na technologii IPTV.

Pilotní provoz byl spuštěn letos na podzim v Praze. Komerčně by služba měla být odstartována v prvních měsících roku 2007.

Volný intenzivně buduje vlastní vysokorychlostní síť ADSL2+. Služby prostřednictvím této sítě začal nabízet již v říjnu loňského roku, a to jako první operátor v ČR i ve střední Evropě,“ říká serveru parabola.cz Michaela Hajná, tisková mluvčí Volný.

Rozšiřování ADSL2+ umožní společnosti Volný nabídnout svým zákazníkům další novinku na českém trhu – digitální TV vysílání postavené na bázi IPTV.

Služby Volný IPTV nabídnou vysokou digitální kvalitu, která bude dostupná všem zákazníkům. Na rozdíl od - v poslední době často zmiňované, technologie pozemní digitální televize (DVB-T) není kvalita přenosu závislá na vzdálenosti a lokalitě uživatele,“ sděluje Hajná.

Co je IPTV (Internet Protocol Television)?

Signál IPTV je přenášen prostřednictvím telefonních linek. Zákazníci mohou současně využívat telefonní služby, vysokorychlostní přístup k internetu a vysílání TV, a to z jedné širokopásmové přípojky.

Koncovým bodem pro IPTV v domácnosti je set-top box, který bude využitelný pouze pro služby daného poskytovatele.

Podle mluvčí Hajné kromě základních služeb IPTV - „tedy široké nabídky televizích kanálů, budou moci zákazníci Volný v budoucnu využít i dalších možností, např. prohlížení a sdílení digitálních fotografií, webmail, on-line nákupy nebo shlédnutí filmů na přání.“

V srpnu 2006 Volný provedl interní testování služby, na podzim spustil pilotní provoz. Ten probíhá v Praze, v lokalitách Strašnice a Vršovice a poběží do prosince 2006. Uvažovalo se, že do letošních Vánoc začne službu IPTV nabízet zákazníkům. Ovšem došlo ke změně. Počátkem roku 2007 se plánuje spuštění komerčního provozu.

V rámci pilotního provozu Volný nabízí 27 televizních programů, o dalších se podle vyjádření firmy intenzivně jedná. Finální nabídka by měla obsahovat až 40 programů, včetně prémiových kanálů.

Pro vysílání Volný používá technologii MPEG-2. „Tato komprese umožňuje vyšší kvalitu obrazu a rovněž snížit prodlevu při přepínání mezi kanály (méně než 1 sekundu). Jako koncové zařízení Volný zatím nabízí set top boxy Amino AmiNET 110,“ říká pro server parabola.cz Hajná.

Pro přenos digitální televize Volný plně využije vlastní nejmodernější síť ADSL2+. Ta je v současné době dostupná zákazníkům v Praze, Brně, Ostravě, Mladé Boleslavi, Kladně a Příbrami. V příštím roce se plánuje další rozšíření pokrytí. Síť Volný ADSL2+ bude v roce 2007 pokrývat přes 40 % pevných linek v ČR.



V letošním i příštím roce firma intenzivně investuje do rozvoje vlastní nejmodernější sítě založené na technologii ADSL2+.

Tato síť nám kromě nejrychlejšího ADSL připojení v ČR umožňuje nabízet v dosud nevídané kvalitě i další služby jako například IPTV. Při vývoji služeb vycházíme z bohatých zkušeností naší mateřské společnosti Telekom Austria,“ říká Clemens Wohlmuth, generální ředitel společnosti Volný.

V rámci zavádění služby Volný česká firma intenzivně spolupracuje s mateřskou společností Telekom Austria, která tyto služby spustila již počátkem tohoto roku.

Pro přenos IPTV je nutná vysoká rychlost internetového připojení. Volný nabízí nejrychlejší ADSL připojení o rychlosti 10 Mbit/s v ČR. V současné době je připojení Volný ADSL2+ dostupné v Praze, Příbrami, Mladé Boleslavi a Kladně. Na podzim přibude Brno a Ostrava.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články