Quantcast

Upgrade sítě CDG způsobilo divákům problémy

| Tisk

logo Firma Czech Digital Group (CDG), jeden z provozovatelů digitální pozemní sítě v České republice, provedla včera upgrade vysílací technologie. Změny ve vysílání multiplexu se negativně projevily ve vysílání. Řada diváků měla problémy s příjmem sítě B (multiplex CDG).

"Dne 31.1. v odpoledních hodinách jsme provedli upgrade části multiplexního zařízení na 46. kanále", popisuje serveru parabola.cz změny ve vysílání multiplexu B Jiří Rajdus, manažer projektu firmy Czech Digital Group.

"Vzhledem k tomu, že došlo k neočekávaným změnám číselného označení (PID) některých programových streamů, přestaly tyto streamy (většinou zvuky) na některých typech přijímačů fungovat", říká J.Rajdus. Firma CDG se rozhodla tyto problémy rychle vyřešit. "V odpoledních hodinách 1.2.2007 po intervencích diváků byla tato číselná označení vrácena do původního stavu", uvádí J.Rajdus.

"Pokud si někdo z diváků stačil v uvedené době přijímač přeladit (což samozřejmě odstranilo nefunkčnost přijímače) a opět mu některá videa nebo audia na multiplexu B nejdou, musí přeladění provést ještě jednou. Omlouvám se všem takto postiženým", uzavírá pro server parabola.cz Jiří Rajdus z firmy Czech Digital Group.

Multiplex B firmy Czech Digital Group je dostupný v Praze a okolí na K46 (frekvence 674 MHz). V paketu se vysílá celkem 5 TV programů (Prima TV, Óčko TV, Top TV, 24.CZ, TV Noe) a jeden test kanál. Mezi rozhlasovými programy najde majitel set top boxu či televizoru s digitálním tunerem a vlastníci DVB PC karet a dalších zařízení na příjem DVB-T multiplexů i stanice Rádio Proglas a Evropu 2.



Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním loňském zasedání na poslední chvíli dala zelenou na pokračování experimentu CDG na celý letošní rok. Nejdéle ale do zahájení řádného pozemního digitálního vysílání sítě B. Start řádného vysílání sítě B se ale stále odkládá z důvodu soudních sporů ohledně platnosti digitálních licencí.

V minulém měsíci paket CDG opustily dva programy - slovenská zpravodajská televize TA3 a také Classic FM z důvodu nezájmu provozovatelů se podílet na experimentu v letošním roce. CDG počítá, že letos bude testovat vysílání v kompresním formátu MPEG-4 a to kanálů ve standardním (SD), tak i vysokém (HDTV) rozlišení.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články