Quantcast

Olympijské hry v Pekingu 2008 na České televizi

| Tisk

logo ČT bude vysílat olympijský program na kanálech ČT2 i ČT4 SPORT

Samostatný postup ČT v procesu digitalizace vyvolal v médiích diskuzi o vysílání sportovního programu z nadcházejících Olympijských her v Pekingu v roce 2008.

Česká televize při vysílání přenosů či záznamů z této významné sportovní události dostojí všem zákonným požadavkům a licenčním podmínkám. Z tohoto důvodu není možné vyčlenit pro toto vysílání pouze digitální sportovní kanál ČT4 SPORT, jehož dostupnost nesplňuje podmínku celoplošnosti.

Plánovaný postup v přechodu na digitální vysílání České televize sice počítá s využitím některých analogových kmitočtů v současnosti obsazených kanálem ČT2. V době, kdy se Olympijské hry Peking 2008 uskuteční, ale síť analogových vysílačů ČT2 ještě nepozbude statusu sítě celoplošné. Proto také zůstane zachována osvědčená strategie olympijského vysílání České televize známá z minulosti.

Hlavní olympijský program poběží na kanále ČT2 a rozšířená programová nabídka přenosů či záznamů bude divákům k dispozici na kanále ČT4 SPORT. Přímé přenosy ze zahájení a ukončení Olympijských her mohou být po zvážení zařazeny do vysílání na ČT1.

Přesný rozsah, o kolik se sníží dostupnost signálu ČT2 v souvislosti s přechodem na digitální vysílání, bude znám až po výpočtu pokrytí digitálním a analogovým signálem v přechodném období (tj. v období souběžného analogového i digitálního vysílání). Analýzu nyní zpracovává Česká televize ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem. Pokud by výsledky signalizovaly problémy v příjmu analogového signálu ČT2 nad přijatelnou mez, přizpůsobí ČT harmonogram přechodu na digitální vysílání tak, aby nebylo narušeno vysílání z Olympijských her.



Kvůli vyčerpanému kmitočtovému spektru se však nelze při realizaci přechodu na zemské digitální vysílání vyhnout různým poruchám a potížím, jež bezprostředně nesouvisí se současným postupem České televize a budou se vyskytovat i při realizaci Technického plánu přechodu. ČT se bude snažit takové jevy minimalizovat, a to i za cenu dočasných technických opatření. O případných změnách ve vysílací síti budeme diváky včas informovat.

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT





Reklama




Vybrané články