Quantcast

Televize bez reklam - set top boxy s HDD, které se nesmí propagovat

| Tisk

Chcete sledovat reklamou nepřerušené vysílání? Chcete sledovat pořad v jiném čase, než se vysílá, nahrávat i sledovat několik programů současně? Pak právě pro vás jsou určeny tyto informace. Odborníci jistě odpustí spíše laické vysvětlení pro zájemce o výše uvedené možnosti přístrojů s HDD, které provideři vysílání nesmí propagovat.

K napsání těchto řádek mě přiměl můj známý, který ač technicky průměrně zdatný, využívající DVD rekordér, satelitní přístroj a zároveň připojen na kabelovou televizi s možností digitálního příjmu, byl překvapen, že je možné digitálně s pomocí přístroje s HDD nahrávat a využívat i dalších zajímavých možností set top boxů s HDD, včetně sledování TV bez reklam. Jak se ukazuje, propagace přístrojů s HDD je u providerů i nepovolena.

Běžný příjem digitální televize
V poslední době došlo k velkému snížení cen přístrojů i karet, které umožní příjem českých programů ze satelitu i pozemní digitální televize a většina diváků tohoto využívá. Prodejci mi dají jistě za pravdu, že v tomto směru lze jistě sledovat nárůst prodejů. V mnoha případech si zájemce vybírá pouze podle ceny a v mnoha případech mu také jeho vybrané základní zařízení za nejnižší ceny plně dostačuje. Pro nahrávání oblíbeného programu pak použije běžný videorekordér, nebo i DVD rekordér. Při nahrávání z běžného přístroje pro příjem digitální televize však ztrácí možnost zachování digitální kvality obrazu. Běžný videorekordér neumí nahrát digitálně, při použití DVD rekordéru a nahrávání přes SCART přijdeme také o kvalitu, protože většina běžných set top boxů nemá příslušné bezeztrátové rozhraní (např HDMI).

Velkou nevýhodou také je, že při nahrávání pořadu není možné přepnout na jiný program (pokud nemáme jiný zdroj signálu), o časovém posunu nahrávky online ani nemluvě.

Přístroje s HDD
Málo se píše a mluví a mezi běžnými diváky TV (viz výše) i málo ví o přístrojích (set top boxech) označovanými PVR - s vestavěným HDD (hard diskem o různé velikosti). Tyto přístroje svou cenou sice patří do vyšších kategorií (dříve kategorie dnešních levných boxů), ale mají nesrovnatelně vyšší komfort obsluhy a mnoho dalších výhod oproti základním modelům. Stolní set top boxy s HDD jsou na trhu v provedení pro příjem digitální satelitní (DVB-S), pozemní (DVB-T) i kabelové (DVB-C) televize. (Existují i PC karty pro všechny druhy příjmu, které mají stejné, nebo podobné možnosti, ty však využívají pro nahrávání interního HDD příslušného počítače, ve kterém jsou instalovány - nejsou předmětem mého dnešního popisu.)

Nahrávání
Stolní přístroje (set top boxy) s HDD mají běžné funkce jako základní přístroje pro příjem digitální televize. Mimo to je u nich i pro laiky srozumitelná funkce navíc - nahrávání na pevný disk, vestavěný do set top boxu. Podle velikosti a kapacity HDD je určen i čas všech nahrávek, např. 40 GB = 30 hod. záznamu apod.

Přístroj lze tedy používat jako videorekordér, s obrovskou výhodou zachování stejné kvality obrazu jako je původní nahrávaný obraz a ukládání nahraných pořadů na HDD. Přístroje vybavené komunikačním rozhraním USB umožní většinou i přenos nahraných pořadů do PC a jejich další bezeztrátové zpracování.

Časování
U přístrojů s HDD lze načasovat nahrávání programů podobně jako u videorekordéru pomocí nejen běžného ručního časování, ale i pomocí EPG (elektronického programového průvodce vysílaného provozovatelem). Pokud je EPG v programu vysílán, přístroj je načasován velmi jednoduše stisknutím třeba i jen jednoho tlačítka. Pořad nahrajete také kdykoliv i v době vaší nepřítomnosti, přístroje umožňují nahrávat mnoho pořadů většinou až na rok dopředu (např. vaše oblíbené seriály v době vaší dovolené).

TimeShift
Časový posun - zde najdeme obrovskou výhodu nahrávání na HDD v přístroji. Při nahrávání pořadu je totiž možné se kdykoliv vrátit na jakékoliv místo v již nahraném záznamu a bez přerušení dalšího nahrávání záznam přehrávat a sledovat.

Příklad - sledujete a zároveň nahráváte pořad, zazvoní vám soused, nemusíte se znervózňovat, kdykoliv se vrátíte při sledování do místa, kde vás přerušil. Nebo si potřebujete odskočit - jednoduše stlačíte tlačítko Pause, zastavíte obraz a aniž o cokoliv přijdete, posléze můžete pokračovat ve sledování pořadu od stejného místa. Nahrávání programu na pozadí stále pokračuje.

Televize bez reklam
V TimeShift je skryto i tajemství nadpisu tohoto článku - sledování pořadu bez reklam v přístrojích s HDD.

Princip je velice jednoduchý - např. ve 20.00 začnete nahrávat pořad, ale ke sledování TV zasednete až ve 20.30. Vrátíte záznam a sledujete pořad od začátku (při současném stálém nahrávání i dalších pořadů na stejném programu).

Pokud přijde reklama, převinete záznam během několika vteřin na další pokračování pořadu. Stejným způsobem můžete postupovat až do doby, kdy se dostanete do reálného času nahrávky. Pokud začnete TV sledovat až ve 21.00, dá se odhadnout, že až do 23.30 se díváte na pořady bez reklam, nemluvě o možném zopakování jakéhokoliv záběru (pokud vám unikla nějaká informace v pořadu), nebo případného přerušení ("na záchod") viz výše (Pause).

Stejný princip lze využít i při pozdním příchodu domů - naprogramovaný záznam můžete sledovat v jakémkoliv čase, i když stále běží (fotbal, hokej bez přestávek?).
Po skončení sledování televize jednoduše záznam buď uložíte, nebo ne.

Stříh
Většina přístrojů s HDD zároveň umožňuje střih nahrávky, buď v reálném čase, kdy před reklamou označíte indexem místo začátku, po reklamě konec a následně na HDD tento úsek vymažete. Stejná možnost je i u již uložených nahrávek pro archivaci.

Sledování jiného programu během nahrávání
Pokud máte i jiný zdroj signálu, můžete např. při nahrávání ze SAT sledovat na TV na jiném programu TV i analogovou televizi, nebo při nahrávání pozemní digitální televize sledovat SAT a pod., kombinací je mnoho.

Jak je to ale se sledováním různých programů z jednoho zdroje signálu (např. jen set top box s HDD)? Zde se liší možnosti podle použitých přístrojů s HDD.

Přístroj s HDD a jedním tunerem
Při použití set top boxu s HDD a jedním tunerem (vstupem) je většinou možné při nahrávání ze stejného zdroje (digitální pozemní, kabelová, nebo satelitní televize (stejný transpondér, stejná polarizace) přepnout i na jiný program bez přerušení nahrávání zvoleného programu. Pokud sledování jiného programu není možné (jiná polarizace, jiný transpondér, kanál), přístroj vás při nahrávání pořadu na jiný program nepustí, protože nahrávaný program má vždy prioritu. Lze však současně přehrávat jakýkoliv starší záznam na HDD.

Přístroj s HDD a dvěma tunery
Přístroje se dvěma tunery poskytují v tomto směru nejvíce možností. Důležité pro provoz je, aby oba tunery dostaly nezávislý signál. U přístrojů pro DVB-T je vstup řešen buď jedním vstupem, kdy se signál rozbočuje až v přístroji do dvou tunerů, nebo dvěma vstupy, které je možné prosmyčkovat krátkou propojkou (i u kabelových přístrojů).

U satelitních přístrojů je nezávislý vstup do dvou tunerů zajištěn použitím dvou konvertorů (LNB), nebo použitím konvertoru Twin.

Přístroje pak umožňují:
Nahrávání jednoho programu a možnost sledování jakéhokoliv programu na jiném kanále + přehrávání již existujícího záznamu na HDD.
Nahrávání dvou programů současně + přehrávání již existujícího záznamu na HDD.

Výše uvedené platí pro DVB-T a kabelovou (digitální) TV, případně satelitní příjem při nahrávání z jednoho transpondéru a jedné polarizace, nebo nahrávání jednoho kódovaného programu + nahrávání jednoho FTA programu i na jiném transpondéru.

U satelitního příjmu je to totiž složitější. Ne všechny přístroje umí použít jednu kartu pro nahrávání různých transpondérů. Např. u CS Link je možné nahrávat i dva programy z jednoho transpondéru (např. Prima a ČT1), ale není možné sledovat Novu na jiném transpondéru, ani při nahrávání jen jednoho programu z jiného transpondéru (např. jen Prima).

Pokud však používáte kartu CS LINK a SkyLink, můžete současně nahrávat např. programy Prima a Markíza a přepínat na sledování ČT1, nebo JOJ, případně přehrávat již nahraný pořad.

Výjimkou je Dreambox 7025, který ve dvoutunerovém provedení umí přidělit informace z karty i jiným programům. Zároveň vám umožní za ideálních podmínek nahrávání i 10ti programů současně, například celý paket CS Link najednou. Díky dvěma tunerům zde však můžeme nahrávat opět pouze ze dvou transpondérů.

Doporučení
Přístroje PVR lze jen doporučit jako hlavní přístroje v domácnosti, v mém případě se běžné přístroje bez HDD přestěhovaly do ložnice a do dětského pokojíku. Díky vzrůstajícímu počtu programů a především oblíbených českých seriálů, které si na jednotlivých programech ve stejném vysílacím čase konkurují, pokud o ně nechceme přijít, můžeme je pomocí PVR přístrojů sledovat v jiném čase, navíc zcela bez reklam.



Zamezení nahrávání
Nedávno jsem získal zajímavou informaci, týkala se kabelových a IPTV providerů, nevylučuji že i jiných - provideři jsou ve smlouvě s vysílacími společnostmi zavázány, že by neměly divákům přímo nabízet přístroje PVR s možností nahrávání programů na HDD. Musí zamezit především převedení data streamu do PC.

Závěr
Podle mého názoru je vzrůstající obliba přístrojů s HDD nevyhnutelnou součástí dnešní doby. Je především zajímavým zpestřením a doplněním způsobů sledování televize, zejména při současném nárůstu reklamních časů u komerčních televizí.

Uvedené technické informace neplatí obecně pro všechny přístroje, vycházejí z mých osobních zkušeností s přístroji Homecast, Technisat a Dreambox. Pro bližší informace o konkrétním přístroji doporučuji se informovat u prodejců zařízení PVR.

Pavel Daněk





Reklama




Vybrané články