Quantcast

SkyLink definitivně vyřadil pirátské dekodéry

| Tisk

Provozovatel slovenské satelitní distribuční a DTH platformy SkyLink, TBDS, a.s., dnes v noci krátce po jedné hodině ranní provedl další úpravy v kódování systému CryptoWorks firmy Irdeto Access. Změny providera spočívala ve změně operačního klíče 01. Na staré karty dříve prodávané pod názvem Slovak Link poslal falešný klíč a správný putoval jen do karet BIOS verze 3.47 a 6.0.

V praxi to znamená, že tímto krokem provozovatel satelitní služby definitivně vyřadil z provozu všechny emulátory (přijímače s tzv. EMU) a také všechny karty, které podléhaly výměně (karty se sériovým číslem od 0003 1876 7104 X do 0 0003 1877 8367 X včetně). Všichni satelitní diváci by v tuto chvíli již měli mít novou dekódovací kartu a vloženou v licencovaném dekodéru CryptoWorks. Jen ten může zajistit bezproblémový provoz programů balíku SkyLink. Divák se tak vyhne i dalším možným problémům s dekódováním programů v budoucnu.

Ze strany TBDS jde o dlouho připravovaný krok. Výměna karet a ukončení provozu starého systému kódování CryptoWorks byla oznámena již v listopadu loňského roku. Proces měl být podle původních plánů dokončen již v únoru 2007. Od té doby došlo k několika menším modifikacím systému CryptoWorks, které měly během probíhající výměn karet urychlit konec příjmu programů na "pirátských" dekodérech. Všechny změny ale měly krátkodobý dopad. Během několika hodin byly k dispozici aktualizace pro přijímače a příjem přes tzv. EMU byl i nadále možný.

SkyLink má nyní v provozu dva typy karet - 3.47 a 6.0. První typ používají karty s neplacenými programy (Jednotka, Dvojka, Markíza a JOJ) a na verzi BIOS 6.0 jsou dostupné stejné programy a navíc i placené kanály - TV Filmbox, Nonstop Kino a Galaxie Sport. V rámci promo akce nabízel provozovatel služby do konce června bezplatný příjem všech tří placených programů po dobu jednoho roku od data aktivace karty. Akce SkyLinku byla nedávno prodloužena ale pouze s grátis příjmem na 6 měsíců.

Někteří uživatelé satelitních kompletů s příjmem SkyLinku přes tzv. EMU doposud ani netušili, že slovenské celoplošné programy jsou na satelitu kódovány z důvodu omezení vysílacích práv a že pro příjem je nutná přístupová karta SkyLink. V takovém případě je nutné komplet vybavit dekodérem CryptoWorks a kartou SkyLink. Pokud divák přijímal SkyLink na FTA receiveru, je nutné vyměnit i satelitní set-top-box za přístroj pro příjem kódovaných programů, případně se spokojit s příjmem nekódovaných programů - mj. TA3 a řada českých TV programů + rádia. TV JOJ vysílá z důvodu technických problémů volně. Po vyřešení problémů bude opět kódována.

SkyLink na EMU definitivně skončil (pokud se neprovede další aktualizaci CryptoWorks a vrátí starý systém opět "do hry"). Obdobný scénář můžeme očekávat i na české straně. Distributor Trade and Technology vyměnil svým zákazníkům karty a během srpna definitivně skončí základní nabídka CS LINKu na EMU. Pštros končí.

technické parametry:
satelit: Astra 3A (23,5°E)
kmitočet: 12,565 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 2/3
paket: SkyLink (programy STV + Markíza + JOJ + TA3 + rádia)

a

satelit: Astra 1D (23,5°E)
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
programy: TV Filmbox a Nonstop Kino



a

satelit: Astra 3A (23,5°E)
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
program: Galaxie Sport

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články